Home

Nieuws 13 reacties

Landbouwraad worstelt met situatie Rusland

Brussel – De Europese landbouwministers worstelen met de ontstane situatie rondom de Russische boycot. Dat blijkt na de landbouwraadvergadering in Brussel.

Terwijl landen aan de ene kant blij zijn dat Rusland mogelijkheden biedt om te exporteren, zien de lidstaten ook het belang van gezamenlijk optreden als EU. Met name vanuit Oost-Europa is veel kritiek op de huidige situatie.

Polen riep tijdens de Raad van Europese landbouwministers op tot solidariteit tussen lidstaten, nu duidelijk is dat lidstaten individueel met Rusland onderhandelen over de toegang van agrarische producten tot de Russische markt. Ook de Eurocommissarissen zijn niet enthousiast over de ontstane situatie, die Rusland de kans geeft om verdeeldheid in de EU te creëren door de EU niet als één blok te behandelen.

Eurocommissaris Vytenis Adriukaitis van gezondheid vindt het niet acceptabel dat landen individueel onderhandelen met Rusland, maar dat de EU als één blok moet opereren. Andriukaitis is onder vuur komen te liggen in zijn eigen Letland, toen boeren te horen kregen dat Frankrijk wel toegang heeft gekregen tot de Russische markt voor de export van levende varkens en varkensvet.

Ook Eurocommissaris Phil Hogan is niet enthousiast over de een-op-een-onderhandelingen van lidstaten met Rusland, al moet hij erkennen dat het is toegestaan. Hij zegt dat de Russische autoriteiten hebben aangegeven dat er mogelijk een Europees-brede toelating komt, maar dat hier nog geen akkoord over is bereikt.

Laatste reacties

 • haam

  de poot stijf houden het is alles of niks de hoger winter in rusland moet nog even doorgaan.

 • leftturn

  kunnen we de rekening naar jou sturen, haam. graag alleen stoer doen met de eigen portemonnee graag.

 • Demeter Griend

  Of dat ze de kannonen kunnen smeren met onze boter.

 • ohzo

  Inderdaad Leftturn.. Enneh, Russen hebben ook kindjes..

 • agratax2

  ohzo. Moeten de Russische kindjes vet en spek eten? Rusland wil alleen vet, spek en organen importeren. De eerste twee zijn voor kindjes niet erg gezond. Maar zij hebben zelf de grens gesloten voor voedsel niet de EU. De EU wil graag leveren maar dan wel gezamenlijk en niet via het uiteen spelen van de Unie. Maar wat de Russen of de EU ook afspreken het feit dat de geldontwaarding ernstige vormen heeft aangenomen is voor Rusland een zeer zwaar probleem. Deze olieprijs daling is geen schuld van welke boycot actie van EU of Rusland, maar komt van elders. Hier mag je van mij weer de hand inzien van de Amerikanen het feit ligt er, dat de olieboeren net als jouw geliefde melkboeren ook geen eenheid vormen en dus nooit meer zullen besluiten de productie te zullen inperken.

 • ohzo

  Ik bedoelde te zeggen; 'de russen' hebben kinderen, dus in feite zeggen ' laat ze maar verhongeren', mag men wel eens beetje over nadenken.
  Dat spelletje van olieboeren en OPEC/US is iets dat zijn weerga niet kent. Iran/Venezuela/ Rusland gaan op de knieen nu. Opec vindt het eerst nog wel prima zo, alle shale gas companies in US gaan naar de bliksem, als de olieprijs een paar maanden langer onder de 60$ blijft. Zijn ze daar eerst ook weer vanaf. Geen melkveehouder/varkenshouder of aardappelboer kan datzelfde geintje uithalen. Zooo goed zijn ze nu ook weer niet

 • Fermer

  Heel belangrijk in deze situatie is de rol van China. De US-dollar wordt wereldwijd nog steeds als uitgangspunt in het betalingsverkeer gezien. Tov. die dollar houd de euro zich nog enigzins staande. Echter, China moet de dollar steeds ondersteunen om de waarde te behouden. De economien van zowel de USA als de EU zijn in werkelijkheid bijna failliet, weinig echte productie, de grondstoffen bijna op en een hele grote bevolking die niets presteerd of produceerd. Rusland lijkt een failliet land, omdat wij dat zo bepalen, maar in feite is dat land met z'n bodumschatten en zonder staatsschuld een van de weinige landen die klaar is voor de toekomst. Deze winter zal de rus misschien wat honger lijden, maar voor de verdere toekomst kunnen de rollen snel omdraaien.

 • alco1

  @ohzo. US zelf produceren kan financieel altijd opboxen tegen import.
  @emmerei.Hier kan ik heel ver in je meegaan.

 • ohzo

  Blijkbaar niet, als ik de financiele rapporten mag geloven..

 • Fermer

  @ohzo, wanneer je de financiele rapporten van de landbouw in de westerse wereld mag geloven, en dus alle kosten meerekent, dan is die ook niet levensvatbaar met de huidige opbrengstprijzen. Zelf produceren in je eigen land heeft echter wel veel voordelen voor dat land, bijv. zelfvoorziendheid, onafhankelijkheid, export, werkgelegenheid en staatsinkomen.
  Zou het niet zo moeten zijn dat alle agrariers in een land eigenlijk gezamenlijk als één multinational gezien moeten worden, één grote werkgever voor een hele grote afhankelijke periferie, en dat dus die agrariers ook de fiscale voordelen en mogelijkheden van zo'n multinational zouden moeten krijgen?

 • agratax2

  @ohzo. Ik vind het voor de arme Russen en dat zijn er vele miljoenen heel erg wat er gebeurd. Helaas hollen zij achter hun leider aan, die de ene fout op de andere stapelt. Te beginnen hij pakt het snelle geld, olie en gas en bouwt hier geen fatsoenlijke voedselproductie en industrie mee op. Hij laat het viese werk (bouw, landbouw) voor een groot deel over aan gastarbeiders (net als bij ons). Tevens vindt hij het normaal ,dat je landje pik doet en onrust stookt bij je buren om nog meer landjepik te kunnen doen. Door zijn macht over de media (niet welgevallige journalisten zijn hun leven niet veilig) hemelt hij zijn gedrag op, zodat zijn bevolking denkt dat het Westen de aanstichter van de brand is. Ik was kort na het vallen de muur in Rusland om de mensen te helpen op projecten gefinanciert door IMF en westerse landen. Zij hebben de Russen er zo snel boven op geholpen en dat zij daar nu de vruchten van proberen te plukken (export en import energie) mag duidelijk zijn, maar zonder deze hulp was Rusland nu een ontwikkelingsland en zat jij daar afgelopen jaren niet met een riant inkomen.

 • ohzo

  Gorbachov heeft blijkbaar een ietwat andere kijk op de 'hulp' uit het westen. Die andere kijk onderschrijf ik grotendeels.
  We moeten eens ophouden met vingertje wijzen naar andere landen. Kijk maar naar onze eigen troep in de EU. EU burgers rennen allemaal achter het bezopen stelletje in Brussel aan. Ook bar weinig keus!

 • agratax2

  ohzo, Hoef je niet direct af te geven op wat er in EU fout zit. Ik heb niet meer geschreven dan dat de Russen mij vroegen in 1990 'Zijn we een ontwikkelingsland geworden'. Laat duidelijk zijn dat ik ze ook in 1990 niet zo zag. Zij zelf blijkbaar wel. Dat ze dan ook dezelfde behandling van het IMF en EDB hebben gehad mogen ze blij om zijn, anders waren ze inderdaad gebleven wat ze zelf aangaven. Ik beschuldig geen Rus afgezien van de leider die een beetje asociaal doet jegens zijn buren in aan de zuid en west kant en de oligargen van stelen van de armen hun moederland.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.