Home

Nieuws

LTO: nieuw transgeen gewas moet duurzaamheidsvoordeel hebben

Den Haag - LTO Nederland vindt dat nieuwe transgene gewassen voordelen moeten hebben op het gebied van duurzaamheid. Bovendien moet de teelt ervan maatschappelijk geaccepteerd zijn, zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid van LTO Nederland.

Baecke reageert op de besluitvorming in het Europees Parlement, dinsdag, waarbij de lidstaten een eigen invulling kunnen geven aan de teelt van in Europa toegelaten transgene gewassen.

Gewassen die minder gevoelig zijn voor droogte of een zoute omgeving, die resistent zijn tegen ziektes, die extra voedingswaarde hebben zijn voorbeelden van acceptabele teelten, zegt Baecke.

Het besluit in het Europees Parlement was het resultaat van lange onderhandelingen tussen de raad van milieuministers en het parlement. Hoewel bijna niemand  uit volle overtuiging dit compromis wil in het Europarlement, was er toch een grote meerderheid, omdat met dit compromis de bestaande impasse over de toelating van transgene teelten is losgetrokken.

Baecke benadrukt dat met het besluit in Straatsburg de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen nog lang geen feit is. Er moet onder andere nog een regeling gemaakt worden om te zorgen dat transgene teelten de gangbare en biologische teelten niet kunnen beïnvloeden door bij voorbeeld bestuiving.

Baecke zegt het ook van belang te vinden dat met de nieuwe veredelingsmogelijkheden het uitgangsmateriaal niet uitsluitend in handen mag komen van enkele grote multinationals. "Uitgangsmateriaal moet voor iedere veredelaar beschikbaar blijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.