Home

Nieuws 17 reacties

LTO bezorgd over acceptatie duurzaamheidsconcepten

Berlijn – Portefeuillehouder duurzaamheid Hans Huijbers van LTO Nederland is bezorgd over de duurzaamheidsconcepten die worden opgezet in de varkens- en pluimveesector.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in een rapport kritiek op de duurzaamheidsconcepten als de Kip van morgen vanwege mededingingsregels. Het rapport van de ACM is nog niet openbaar. Toen CDA-Kamerlid Jaco Geurts hier in de Tweede Kamer om vroeg, zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dat het rapport nog niet is afgerond en nog ergens zweeft. "En dat is soms maar goed ook. Zodra het rapport afgerond is, zal ik het waar mogelijk voorzien van een kabinetsreactie naar de Tweede Kamer sturen", aldus Dijksma.

Huijbers is zeer bezorgd over het rapport. "De duurzaamheidsconcepten zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de pluimvee- en varkenshouders een meerwaarde kunnen pakken voor productie onder hogere eisen. Supermarkten moeten hieraan meewerken. Het moet niet zo zijn dat het concept alleen leidt tot een hogere kostprijs voor de boeren", vindt Huijbers.

De ACM kijkt nu of de concepten voldoen aan de mededingingseisen. "Als het in orde is, moeten we als keten, dus inclusief de supermarkten, het ook echt gaan doen waardoor de boeren een meerprijs krijgen. Als de ACM niet akkoord is, moeten we kijken of de wet aangepast kan worden of dat het concept aangepast kan worden", vindt Huijbers. Hij benadrukt dat er twee tot drie jaar is toegewerkt naar het concept. "Als je dan eindelijk op het punt bent om te beginnen en het gaat niet door, is dat een enorme tegenvaller. Het zet een enorme negatieve mindset, vooral bij de voorlopers die al actief met het nieuwe concept bezig zijn."

Laatste reacties

 • agratax2

  Begrijpt Huijbers de marktwerking niet in dezen? Als de Beter Leven Kip of een ander concept meer kost dan de confesionele kip dan maakt de consument uit of de duurdere kip voor hem deze meer prijs waard is of niet. Is de meerwaarde voor de consument een overweging om te gaan voor het goedkoopste stukje, dan is het duidelijk. We worden als boer door de politiek opgeofferd om het meest goedkope voedselpaket in de schappen te krijgen, dat we het liefst uit een arm land halen om zo de wereldhandelaren nog rijker te maken en de consument te laten dat wat je niet ziet er ook niet is. Ziet de burger geen >mega< stallen omdat ze in een verweg land staan, dan bestaan ze dus niet.

 • eenvoudige boer

  De Nederlandse markt moet toch te bedienen zijn met deze plus voor dierenwelzijn. Wel moet er iets flexibeler met de eisen worden omgegaan.
  Bijv. bij het ontbreken van een lichtstraat (natuurlijk wel voldoende kunstlicht) dit dan corrigeren met een extra speeltje of stro of extra hokoppervlak. Ook met spenen onder 28 dagen.
  Als er echt strak aan de regels wordt gehouden, zie ik het de eerste 5 jaar nog niet gebeuren of er moet een dikke plus in de prijs komen.

 • joannes

  En waarom moet de tak landbouw zich aan Nationale regels binden terwijl heel Nederland eet en leeft van de Internationale handel? Die Hans Huijbers van LTO Nederland laat zich koeioneren door die krap 2% Kamervertegenwoordiging van de PvdD om samen in een nb ambtelijke (lees Politiek opdracht) werkgroep te acteren op productie regels voor producten die voor meer dan 50 % geëxporteerd worden en moeten concurreren op een commodity wereld markt. Ook al zullen de mededingings wetten eea toestaan, overigens in het eigenbelang van de Politiek, die zogenaamde Duurzaamheid wordt al niet in Nederland laat staan in het Buitenland gewaardeerd. Het betekent de nekslag voor de Nederlandse agroproductie omdat zij zich, met al bijzonder hoge regelings en vestigings kosten, ook nog eens de duurzaamsheids kosten moet dragen. Je zelf uit de markt prijzen heet dat. Hebben we niet geleerd van de die grote broek aantrekken bij de Ukraine Politiek?

 • alco1

  Juist @Agratax. Dure duurzaamheidsregels maken en controleren is een werkverschaffing project van nul en generlei waarde.
  De consument in de winkel bepaalt.
  De anti veehouderij organisaties laten het LTO maar mooi voor zich dansen

 • joannes

  En vwb de Politiek; in de tweede Kamer staat een boek van Spinoza op tafel. Het wordt tijd dat men deze paragraaf eens uit het hoofd leert:

  En dit zijn dingen die niet slechts de rede, maar ook de ervaring door dagelijkse voorbeelden leert, namelijk dat dergelijke wetten, die bevelen wat ieder moet geloven en die verbieden iets tegen deze of gene mening te zeggen of te schrijven, dikwijls zijn ingesteld om tegemoet te komen aan, of liever te zwichten voor de woede van de mensen, die vrije geesten niet kunnen verdragen en die met hun grimmig gezag licht in staat zijn de vroomheid van het oproerige grauw in razernij te doen verkeren en op te stoken tegen wie ze maar willen -
  Bron: Tractatus Theologico Politicus (1670) Hoofdstuk 20, alinea 12

 • j.verstraten1

  Agratax, even goed doorlezen. Het gaat om de 'keten'. En in die keten krijgt de consument niet de keus maar wordt de basis vervangen door een concept, oftewel concept wordt de nieuwe basis voor de retail ( tenminste die daaraan meedoet). De producent krijgt in de keten een plus voor de meerkosten die hij maakt, welke de consument gaat betalen. ( want het is de nieuwe basis). Marktwerking wordt dus gestuurd. En daar gaat de ACM dus zeer kritisch naar kijken. Was te verwachten.

 • alco1

  Verstraten. 'Keep on dreaming'.
  Als je dit denkt te realiseren mag je de winkelketens wel aan een communistisch beleid onderwerpen.

 • w v gemert

  LTO, betaal deze man tot aan zijn pensioen, maar leg hem een spreekverbod op. Eerst mede verantwoordelijk voor het debacle Vion en nu al de meerprijs voor de boven wettelijke eisen ter discussie stellen, in twijfel brengen, stommer dan stom. In Duitsland is Tierwolhsein ,enigszins vergelijkbaar , en is vooraf getoetst en goedgekeurd t.a.v. mededingsraad. Vechten voor zijn achterban komt in zijn woordenboek niet voor.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Alleen met beter en goedkoper kun je de markt veroveren.Dat is altijd al zo geweest en moet ook altijd zo blijven.Vraag en aanbod bepaalt de prijs.Allen als je hierop instelt is er kans op succes.

 • gjcamps

  Duurzame producten zijn slecht voor de benodigde economische groei die we in Europa nodig hebben. We moeten meer consumeren en zo min mogelijk geld aan voedsel uitgeven. Dan blijft er meer over voor smartphones, vakanties, auto, huis, tuin, zorg, kleding etc. De supers kennen hun klanten goed met al die klantenkaarten ook de kip van morgen of biokip moet je conform marktprijzen produceren. Voor de boer veranderd er niets, je loopt alleen meer risico dat de consument voor de kiloknaller kiest

 • gerjan slingenbergh

  @Gerard Groot Koerkamp Jij hebt het niet begrepen behalve dan dat vraag en aanbod de prijs bepaalt. Door te luisteren naar de rabobank, Wur, LTO en CDA gaan boeren veel meer produceren dan de markt aan kan. Dat geeft lage prijzen omdat er een overschot ontstaat.
  In de tweede wereldoorlog was voedsel ook duur en dat kwam niet omdat er goedkoop geproduceerd werd.

 • agratax2

  @j.verstraten1. Hoe lang wordt ons de Keten al niet voorgehouden als de oplossing van het agrarische en dierwelzijn probleem. Ik zie het als >probleem< en niet als een >uitdaging< en zolang de Nederlandse maatschappij de keten benadering niet ziet als een >uitdaging< zal het nooit zover komen dat de boeren als onderste in de keten, de rest van de keten kunnen sturen. Hier komt bij dat wij als exporterend land nooit onze extra dure producten op de wereldmarkt kwijt kunnen, ookal is de hele Nederlandse keten van boer tot bord bereid de extra's neer te tellen om de boer zijn extra kosten goed te maken. Hopelijk heb hiermee aan gegeven dat >nationaal keten denken< voor een export gerichte productie niet werkt.

 • agratax2

  @gerjan. Bij WOII moet je nog evn aantekenen dat import onmogelijk was ookal betaalde je met goud. Nu maakt het Nederlandse productie niveau niet uit er is meer dan genoeg import mogelijk tegen lage wereld prijzen.
  De import van diervoeders tegen lage prijzen is een van Nederlands milieu en dierwelzijn problemen. Hier kan keten gedachten geen enkele positieve invloed op uitoefenen.

 • jp.bierema

  Lees ik hier een afdruk van de mening van de gemiddelde ondernemer of alleen de tegenstanders van duurzaam en diervriendelijk?

 • bertes

  het is elke keer met nieuwe logo's. de eerste bedrijven krijgen wat extra.
  en zijn het gezicht in de winkel en bladen. voor de winkel en slager mag het bij het begin wat kosten.
  hebben ze meer boeren nodig; dan gaat die toeslag zakken.

 • agratax2

  jp.bierema. Als je mij bedoelt, kan ik je zeggen dat ik niet tegen duurzaam en / of diervriendelijk ben. Ik ben tegen meten met twee maten en dat doen we in Nederland. We gebruiken een Nederlandse productie maat en een mondiale vrijhandels maat. Deze twee maten zijn niet te combineren zolang we aan onze grens de import niet aan de binnenlandse eisen laten voldoen. Ik ben erg gevoelig voor >discriminatie< van wie en wat dan ook.

 • jp.bierema

  Ik ben ook voor diervriendelijk. Vleeskuikens die niet belemmerd worden door enterococcen bijvoorbeeld is ook diervriendelijk.
  Helaas worden we daar in belemmerd door stompzinnige wetgeving waarover NIEMAND in de sector zijn mond openscheurt.
  Daarom probeer ik vanaf volgende opzet de trager groeiende kip die geen bijdrage levert voor milieu doordat de voederconversie slecht is maar hopelijk meer werkvreugde brengt. Want die doorgefokte Ross kuikens ben ik beu.
  De rest interesseert me helemaal niks.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.