Home

Nieuws

LLTB wil transparantie bij toewijzing pacht

Roermond – Hebben boeren er wel of geen problemen mee als een gemeente achter gesloten deuren beslist wie landbouwgrond in gebruik krijgt middels pacht? De LLTB gaat het inventariseren.

De land- en tuinbouworganisatie LLTB plaatste deze week een oproep. Wat speelt er? De gemeente Echt-Susteren bezit landbouwgrond en geeft deze in erfpacht of pacht uit. Als de gemeente landbouwgrond wil verpachten, plaatst het een oproep in de krant. Ook ontvangen ondernemers in de gemeente een brief om zich in te schrijven voor die grond. Communicatieadviseur Elvera Weusten: "Dit om het zo laagdrempelig en klantvriendelijk mogelijk te maken deel te nemen. Iedereen kan deelnemen en in zijn eigen tijd aan de inschrijving voldoen."

In de oproep van LLTB staat dat pacht wordt toegewezen aan de hoogste bieder. Wie dit is, wordt bepaald door één ambtenaar. Niemand weet wat er geboden wordt, aldus LLTB. Volgens de gemeente klopt dit niet, want iedereen die zich inschrijft krijgt een lijst met inschrijvingen terug, met daarop alle biedingen, inclusief het hoogste bod.

Op voorstel van een lid heeft het bestuur van LLTB-afdeling Oost Maas de gemeente Echt-Susteren gevraagd of de gemeente bereid is het proces transparanter te maken door bijvoorbeeld op eenzelfde manier als de gemeente Roerdalen te werken. In Roerdalen wordt een publieke bijeenkomst georganiseerd waar alle brieven in het bijzijn van alle aanwezigen worden geopend en de biedingen bekend worden gemaakt. De gemeente Echt-Susteren wil het verzoek van de LLTB-afdeling in overweging nemen, maar wil dan uiteraard wel weten hoeveel mensen problemen hebben met de huidige gang van zaken.

Volgens de gemeente Echt-Susteren heeft hun wijze van pachtgrond aanbieden altijd naar wens gefunctioneerd. Weusten: "We zijn dan ook voornemens dit voort te zetten. Tot nu toe hebben we een enkele klacht over het systeem opgevangen. Mocht blijken dat er veel meer klachten zijn dan nemen we ons systeem uiteraard onder de loep en overwegen we aanpassing daarvan." Momenteel heeft de gemeente overigens geen pachtgrond in de aanbieding.

Of registreer je om te kunnen reageren.