Home

Nieuws 9 reacties

Knot: kerninflatie in eurozone is stabiel

Amsterdam - President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot onderkende zondag in het tv-programma Buitenhof dat de inflatie in de eurozone laag is. Hij voegde daar echter aan toe dat de kerninflatie, waarbij de olieprijs buiten beschouwing blijft, al een jaar stabiel is.

Knot bevestigde in het programma ook dat hij tegen de uitzonderlijke steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank heeft gestemd. De Telegraaf meldde dat vorige week al op basis van ingewijden.

De centrale bankier heeft het in de markt pompen van ruim €1.100 miljard  niet gesteund, omdat hij niet overtuigd was van 'de noodzaak en de effectiviteit'. Knot wees daarbij naar de meerdere rondes van zogeheten kwantitatieve verruiming in de VS en andere landen. "Als je al van mening bent dat het daar heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone."

Knot bestempelde de nieuwe maatregelen, die tot de laatste gereedschappen van de ECB behoren, als een paardenmiddel. Hij had liever gezien dat verder was gezocht naar de grondslag van de lage inflatie. Bovendien waren de zorgen over deflatie, een lange periode van prijsdalingen, volgens Knot nog niet acuut genoeg om nu al in te grijpen.

De daling van de olieprijs noemde Knot 'een cadeautje', evenals de goedkopere euro. Knot verwacht dat beide elementen de economie goed zullen doen en dat er ruimte komt voor belastingmeevallers.

De DNB-president stond ook stil bij de Griekse verkiezingen en stelde dat de uitkomst niets verandert aan de uitdagingen waarvoor Griekenland staat. Het is volgens Knot niet aan de orde dat het land uit de euro stapt.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Hij bedoeld het is niet aan de orde wat het volk wil.

 • Mozes

  Volgens Knot ligt de kerninflatie momenteel rond de 1% en geen reden voor een dergelijk ingrijpen. Ik herinner mij dat de vorige president van de Nederlandse Bank, Nout Wellink, eens heeft gezegd dat economische oorzaken van economische problemen niet met monetaire maatregelen opgelost moeten worden omdat dit altijd tijdelijk is.
  Knot vertelde dat door geld te drukken de koers van de Euro omlaag gaat waardoor er beter geconcurreerd kan worden maar dat de burgers zullen merken dat hun koopkracht per euro minder wordt. Dit kan er toe leiden dat men hogere lonen gaat eisen waardoor het concurrentievoordeel weer verloren gaat. We hebben in Nederland altijd een gematigde loonontwikkeling gehad en waren daardoor concurrerend. Toch was de koopkracht van de Nederlandse burger één van de hoogsten van Europa dankzij de harde gulden.

  Beter was het geweest om de concurrentiekracht in het zuiden te verhogen door meer efficiëntie, doelmatigheid, flexibiliteit, innovatie en minder bureaucratie en corruptie.

 • Mels

  Mozes vergeet iets. Wel matige loon ontwikkeling maar overmatige andere beloningen. De meeste vakantiedagen. Nachtwerk 200% en ga zo maar door wat voor toeslagen. Als de werkenden in Nederland eens echt gingen werken dan was het probleem niet zo groot en kon men prima concureren met andere landen. Kan me nog herinneren dat ik op mijn 20ste voor 37,5uur op de loonlijst stond. Das bijna een 2/3 van de benutbare uren. Kortom. Ga an t werk en hou op met zeuren. Door al die verworvenheden is de arbeid in NL veel te duur geworden.

 • Mozes

  @Meis, het probleem van niet voldoende concurrerend zijn doet zich voor in Zuid Europa. Dat is ook een belangrijke oorzaak van de financiële problemen in die landen: importeren was goedkoper dan zelf produceren. De economie moet hervormt worden zodat ze weer goedkoper zelf kunnen produceren dan importeren. Dan komt er meer werkgelegenheid en er stroomt minder geld het land uit. Geld wat ze vervolgens kunnen gebruiken voor aflossing en het in evenwicht brengen van de betalingsbalans.

 • Mels

  Met de groeten van de EU die zoveel regels verzint dat een ondernemer met personeel iemand aan moet nemen om alle regels te kunnen uitpluizen die bij het hebben van personeel horen. Zoals ik al zei. Aan de gang en minder zeuren en let dan maar es op hoe concurerend je dan kan zijn. Hier in west Canada draaien de grondverzet machines gewoon op zaterdag en zondag. Heb ik in NL nog maar zelden gezien. Ja loonwerkers bij boeren ja maar aannemerij. Nee echt niet. Stel je voor zeg. En dan ook nog om 3:45 uur de hiek gestrekt en hardhollend naar huis. Daar ga je als land lek met die instelling. Zuid of noord.

 • Peerke1

  Maak de onderdanen maar weer hardstikke blij met een sigaar uit eigen doos. Straks veel meer geld in handen en er bijna niets voor kunnen kopen en we de kamer met euro biljetten kunnen behangen.

 • agratax2

  @Mozes. Wat jij schrijft over koopkracht en loonsverhoging klopt. Ik hoorde eens een landarbeider (kun je nagaan hoe lang geleden) zeggen; 'Wat heb ik aan een loonsverhoging een week later is alles duurder en koop ik niks meer voor dat extra geld'. Deze oude baas had goed begrepen wat de zgn. economische groei betekende -geld ontwaarding-.
  Ik denk dat deze geld injectie kan betekenen een versnelde investering in automatisering, omdat hier kapitaal voor nodig is en dat wordt nog goedkoper. Wie zal er investeren in mankracht op de werkvloer als de robot zijn werk doet zonder stakingsrecht of ziekteverlof en vakantie dagen op te eisen. De door de politiek 'beloofde' arbeidsplaatsen zal het helaas niet opleveren. Omdat we moeten voorkomen dat er nog meer mensen het verkeerde pad opgaan om zich zo weer een doel te stellen in hun doelloze leven, zal arbeid goedkoper moeten worden of we moeten een vorm van staatsinkomen ontwikkelen gekoppeld aan maatschappelijke dienstverlening. Maar alleen geld drukken en geen verdere ontwikkeling van de samenleving lijkt mij een verkeerde oplossing.

 • alco1

  Het zijn maatregelen die zittende besturen tijdelijk uit de wind houden, maar economieën op de lange duur steeds dieper weg in het drijfzand drukken.
  Ik kan ver met @Mels meegaan. We leven op te grote voet.
  Ook zo'n dom iets is om werkloosheid te koppelen aan economie.
  Economie is niets anders dan de balans tussen geld wat een land uitgaat, met wat er binnen komt.
  Het is misschien iets te eenvoudig om het zo te zeggen, maar in de grote lijnen is het wel zo.

 • agratax2

  alco1 Misschien geef jij het probleem eenvoudig weer, maar dat is duidelijker dan het gewauwel van alle zn. wetenschappers. Is economie een wetenschap of is het een veredelde boekhouding en trekken al de economen die ons in deze crisis hebben gestort een te grote broek aan als ze beweren de weg uit de crisis te hebben gevonden. De actie van de ECB lijkt mij niet meer dan een greep richting >zoet houden van de burger< in de hoop dat de economie uit zichzelf uit het dal komt. Zal niet gebeuren zolang de overheden hun geldverslindende hobbies (energie subsidie, vrije handel etc.) blijven bedrijven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.