Home

Nieuws 1 reactie

Kansen voor Nederlandse waterinnovatie

Amersfoort - Twee grote ondernemingen uit de Nederlandse watersector gaan wereldwijd drinkwaterbedrijven helpen met het terugwinnen van humuszuur bij het zuiveren van drinkwater. Deze afvalstof kan goed gebruikt worden als biologische bodemverbeteraar in de landbouw.

Het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens heeft een manier gevonden om humuszuur op een duurzame manier terug te winnen. Vitens slaat de handen ineen met advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV om de innovatie wereldwijd te vermarkten. Beide partijen hebben hierover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Op dit moment wordt in Europa humuszuur vooral via een chemisch proces gewonnen uit geïmporteerd bruinkool uit de Verenigde Staten of Australië. Een proces dat niet alleen slecht voor het milieu is, maar ook nog eens kostbaar vanwege de transportkosten. In 2013 kreeg Vitens voor de innovatie al de internationale Aquatech Innovation Award. Het bedrijf gebruikt de techniek in zijn Friese drinkwaterproductiebedrijf Spannenburg. Daar wordt gemiddeld 25 miljoen kubieke meter water per jaar opgepompt. Dat is goed voor een hoeveelheid humuszuur waarmee in elk geval de Nederlandse landbouw kan worden bediend.

Humuszuur is een organische stof in veengrond die een gelige tint aan water geeft. Het terugwinnen van de stof zou volgens de waterbedrijven ook van pas kunnen komen in de dierhouderij. Studies tonen aan dat bijvoorbeeld biggen met de toevoeging van humuszuren in hun voer gezonder blijven en beter groeien.

Eén reactie

  • agratax2

    Toevoegwen van humuszuur doet denken aan het toevoegen van appelazijn aan vogelzaad en daardoor hebben deze vogel geen of nauwelijks nog antibiotica nodig. Voor de biggen zou wel eens hetzelfde kunnen zijn. bacterieen houden niet erg van een zure omgeving. Ik vraag me al jaren af waarom pluimveehouders nooit proeven hebben genomen met appelazijn. Dat de pharmaceutische industrie hier niets van wil weten is begrijpelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.