Home

Nieuws

KNMI beëindigt code oranje voor het hele land

Den Haag - Het KNMI heeft zaterdag tegen het middaguur voor het hele land code oranje voor extreem weer beëindigd. Het weerinstituut stelde vrijdag code oranje in wegens ijzel en sneeuw.

Wel geldt voor zaterdag voor het hele land nog code geel voor gevaarlijk weer, wegens gladheid als gevolg van sneeuwresten, aldus een woordvoerster.

De verwachting is dat code geel in het Westen zaterdag in de loop van de middag ook wordt beëindigd. De temperaturen gaan hier snel omhoog. In het oosten van het land blijft het nog wel gevaarlijk op de wegen, omdat het hier kouder is en er meer sneeuw is gevallen, stelt het KNMI.

De ANWB meldde dat er zaterdag rond het middag uur geen grote problemen meer waren op de wegen. De sneeuw trekt snel weg en er is flink gestrooid op de wegen. Het verkeer ondervond vooral zaterdagochtend veel hinder op de snelwegen. Tussen 4.00 uur en 12.00 uur kwamen er bij de VerkeersInformatieDienst (VID) in totaal 150 meldingen binnen van ongelukken. Het ging hierbij vooral om eenzijdige ongelukken door slippartijen. Gemiddeld zijn er op een gewone zaterdagochtend ongeveer 15 meldingen, zei een woordvoerder.

Ook de spoorwegen hadden in het hele land ernstig last van het winterse weer. Tussen Amsterdam en Alkmaar en Utrecht en Amersfoort reden zaterdagochtend helemaal geen treinen. Er lag ijs op de bovenleidingen, waardoor treinen geen stroom kregen en dus niet konden rijden. Rond 11.00 kwam de treinloop in het westen van het land weer op gang. ProRail verwacht dat rond 14.00 uur alles weer rijdt, maar "misschien nog niet helemaal volgens het spoorboekje'', aldus een woordvoerster. De treinen hadden veel meer last van de winterse omstandigheden dan van tevoren was verwacht.

Om de gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat tot zaterdag 11.30 uur 9,7 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Er wordt nog steeds gestrooid, zei een woordvoerster. Het preventief strooien begon vrijdagavond al, omdat er ijzel en sneeuw was voorspeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.