Home

Nieuws

Iets meer overwinterende ooievaars geteld

Rijswijk - Tijdens een landelijke telling zijn dit weekend 574 ooievaars gezien. Het zijn er iets meer dan vorig jaar. Toen overwinterden er officieel 523 in Nederland. Dat meldde de Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (Stork) zondagavond.

Meestal overwinteren ooievaars in Afrika. De stichting onderzocht voor de veertiende keer hoeveel ooievaars in ons land blijven. Dat aantal verschilt nogal van jaar tot jaar: in 2012 werden ruim 650 exemplaren geteld, het jaar ervoor waren het er 592 en in 2010 bijvoorbeeld maar 497.

Stork vroeg Nederlanders het aantal waargenomen ooievaars door te geven, met de vindplaats, datum en eventueel ringgegevens. Zondagavond hadden in totaal 245 mensen dat gedaan.

Een opvallende zwarte ooievaar die enkele jaren geleden in het Duitse Spreewald nabij Berlijn werd geringd, had de speciale belangstelling van Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Hij fotografeerde de vogel in 2010 bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Van Vollenhoven wil graag weten of het dier nog leeft en of het in Nederland is. Voor zover bekend is de zwarte ooievaar (met ringnummer T188) dit weekend niet geregistreerd.

Bij een ander koninklijk paleis, Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, werd zaterdag een telling geschrapt. Tientallen vogelliefhebbers wilden in weilanden bij het paleis ooievaars tellen maar zagen daarvan af vanwege de harde wind en aanhoudende regen.

De telling vindt steeds in het tweede weekend van januari plaats. Na de vijftiende telling, volgend jaar, wil de stichting de aantallen die in Nederland overwinteren evalueren en hoopt ze daar dan conclusies aan te kunnen verbinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.