Home

Nieuws

Huitema: eerst gelijk speelveld, dan verder kijken

Brussel - Eerst moet de rest van Europa zich optrekken aan het niveau van Nederland, voordat agrarisch ondernemers opnieuw worden opgezadeld met nieuwe strengere Europese regels op het gebied van uitstoot van methaan of ammoniak. Dat zegt Europarlementariër Jan Huitema (VVD).

Huitema is er niet gerust op dat de Europese Commissie de voorstellen voor de aanscherping van regels voor luchtverontreiniging intrekt, zoals is geconcludeerd uit de voorstellen van Europees Commissaris Frans Timmermans. Aan de andere kant is GroenLinks-Europarlementariër Bas Eichout er juist bang voor dat de Europese Commissie de problemen door luchtverontreiniging in Europa niet serieus neemt. Eickhout verwijst in dat verband naar een opiniepeiling van de Europese Commissie zelf, waaruit blijkt dat 79 procent van de Europeanen wil dat er extra maatregelen worden genomen op het gebied van de luchtkwaliteit. "Ruim 400.000 Europeanen sterven per jaar voortijdig door luchtverontreiniging", aldus Eickhout.

VVD'er Huitema is niet tegen regels voor schone lucht, maar hij vindt dat die regels wel in heel Europa even streng moeten worden toegepast. Volgens hem treken Zuid- en Oost-Europese landen lang niet zo hard aan maatregelen op bedrijfsniveau als bij voorbeeld Nederland of de Scandinavische landen. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië kunnen volgens hem niet tippen aan wat er in Nederland op bedrijfsniveau gebeurt. "En dat betekent dat er geen gelijk speelveld is voor de ondernemers in Nederland en die landen", aldus Huitema, die dinsdag met zijn collega-parlementariër Julie Girling (Conservatieven) in Nederland op bezoek ging bij een aantal bedrijven die hebben geïnvesteerd in luchtwassers. Girling is rapporteur voor het Europees Parlement over de Europese richtlijn voor de nationale emissieplafonds.

Europees milieucommissaris Karmenu Vella geeft nog geen uitsluitsel over de vraag of de Europese Commissie echt van plan is minder te gaan regelen op het gebied van luchtkwaliteit. Hij zegt dat de Europese Commissie daar nog over praat en dat het Europees Parlement wordt ingelicht, zodra een beslissing is genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.