Home

Nieuws 6 reacties

Huitema: Muizenvraat in calamiteitenregeling

Brussel - De Europese Unie houdt niet tegen dat Nederland maatregelen neemt om vraatschade door muizen in grasland te voorkomen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet ervoor zorgen dat  boeren in de toekomst de mogelijkheid krijgen daar wat aan te doen, zegt Europarlementariër Jan Huitema (VVD),  zelf melkveehouder in Friesland.

Huitema zegt dat er best mogelijkheden zijn om binnen de regels van de Nitraatrichtlijn maatregelen te nemen,  zonder dat er sprake is van ongewenste uitspoeling van nutriënten.  "Als je nu door Friesland rijdt, zie je dat het grasland in een grote prairie is veranderd. Daar zijn heel veel nutriënten uitgespoeld door de muizenschade. We hadden al veel eerder moeten scheuren en opnieuw in moeten zaaien." Huitema vindt dat muizenschade in een calamiteitenregeling wordt opgenomen, zoals ook andere schade aan de graszode daarin is opgenomen.

De VVD'er zegt via zijn contacten in Den Haag de druk op te voeren, om staatssecretaris Sharon Dijksma daartoe te bewegen.

Laatste reacties

 • arib

  Muizenvraat ? Net als bladeren op de rail: ineens is het er !. Naar mijn ervaring hebben we daar al last van sinds mensen heugenis; zolang er agrarisch leven is. Nu de EU minder uit te geven heeft blijft er kennelijk geld over voor een ondergeschikt verschijnsel.

 • Ishtar

  Tja, valt boeren niets op?
  Deze Europarlementariër kan alleen reactief reageren zodat het lijkt dat ie voor boeren opkomt.
  Zoiets als, er gebeurt iets, en hup er moet steun komen (belastinggeld) dus van EU of NL voor boeren?
  -heeft iemand al iets gehoord van deze parlementariër als het gaat om noodlijdende tuinders?
  -of de overproductie van melk. en hoe dat gaat in de toekomst?
  -of over lage varkensprijs?
  -heeft ie al iets gedaan aan de marktmacht van supermarkten?
  **
  Nee, dus, boeren moeten wakker worden, dit zijn geen boeren belangenbehartigers.
  Al eens afgevraagd wat wat cda europarlementarier Wim Camp voor boeren gedaan heeft?
  Noem dan eens 5 punten, behalve vergaderen, beetje rondlullen en interessant doen?

 • alco1

  Reactief reageren doen vooral alle linkse Kamer leden en vooral maar bezig zijn om iedereen zgn. naar de zin te maken, zonder enige verantwoordelijkheid te hoeven nemen.

 • Ishtar

  Sorry Alco, het gaat niet om links of rechts.
  Denk jij echt dat deze Jan boeren belangen behartigt?
  Noem eens een paar vb dan?
  Ik wil je met plezier gelijk geven, maar noem dan eens 5 vb?

 • koestal

  Vandaag wilde zwijnen op de A1 ,het verkeer lag stil ,een zwijn doodgereden de rest moest doodgeschoten worden ,waarom niet eerst goedkeuring in Brussel vragen ? Volgende week weer vragen van Marianne in de Tweede Kamer als ze tenminste terug is van wintersport,zit die ook weer in een shock . Bij boeren moet alles uitgebreid worden goedgekeurd in Brussel als er wat aan de hand is. Die mogen niet adequaat reageren op een calamiteit

 • Mels

  Ishtar,knppel,ik lees nergens dat er geld moet komen. Heb de video niet gezien maar in de tekst staat daar niets over. Het enige wat ik lees is dat er zonder dat de nitraatrichtlijn(what the F it might be) overtreden wordt moegelijkheden zijn om de schade te beperken. Lijkt me goed om iemand te hebben die dit aankaart bij Dijksma en dat op die manier de boeren verder kunnen. Als ik daar boerde had ik mijn middelvinger opgestoken en de boel geploegd en opniew ingezaai. Volgens mij staat in de wet dat je je dieren niet mag laten verhongeren en dat is juist wat er volgen allerlei onzin maatregelen moet gebeuren. Op dit moment kan geen enkele boer zich onnodige voer aankopen permiteren dus moet het zo.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.