Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:7 jan 2015

Hogan: lage olieprijs doorgeven aan boer

Dublin - Europees landbouwcommissaris Phil Hogan vindt dat de kunstmestprijzen voor boeren omlaag moeten. Als kunstmestproducenten de lagere energieprijzen niet doorberekenen aan de afnemers, wil hij Europees Commissaris Margrethe Vestager voor mededinging vragen onderzoek te doen naar overtreding van EU-regels.

Hogan bracht de kwestie ter sprake tijdens een jubileumbijeenkomst van de Ierse boerenbond, die dinsdag haar zestigste verjaardag vierden in Dublin. De Ierse landbouwcommissaris zinspeelde op nieuwe regelgeving om de positie van de boeren te versterken in de keten van producenten, verwerkers en supermarkten. Tegelijk roerde hij de situatie aan van de dalende olie- en gasprijzen, terwijl boeren dat niet terugzien in de prijzen van kunstmest en consumenten dat niet terugzien in de prijzen bij de supermarkt.

De prijs van ruwe olie (Brent) is sinds juni vorig jaar met 45 procent gedaald, zo stelde Hogan. In dezelfde periode is de Ierse prijs voor kustmest met 7 procent gestegen. "Hoe kan dat?", vroeg Hogan zich af, die al eerder - ook tijdens zijn bezoek aan Nederland in december - zich verwonderde over de hoge kunstmestprijzen.

Volgens Hogan zijn de marges veel hoger dan kan worden verantwoord.

Laatste reacties

 • burgt

  en zo ook de prijs gewasbeschermingsmiddelen , doorberekende dieseltoeslag ,transport van grondstoffen voor de landbouw enz.enz . is er volgend jaar misschien wat te verdienen.

 • Martin Oldenhof

  Krachtig statement, eens zien wat er nu van terecht komt. Op deze manier kan hij zich direct bewijzen.

 • botervloot

  en ik denk dat er niks van terecht komt de hoge heren hebben bijna allemaal aandelen in die grote industrieen zitten.

 • koestal

  waar blijft die prijscompensatie van de RUSSISCHE BOYCOT ?

 • joopi

  Daar komt alles van terecht, en wel na het seizoen. Die kunstmest die nog uitgeleverd moet worden de komende maanden is echt niet gisteren geproduceerd, dus dat de kunstmestprijs kan dalen geloof ik best maar verwacht er geen wonderen van

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.