Home

Nieuws 3 reacties

Grote verschillen in waterschapslasten

Groningen - De verschillen tussen de hoogste en laagste waterschapsheffing voor grondeigenaren (ongebouwd) in Nederland verschilt fors. De hoogste heffing bedraagt €184 per hectare, de laagste €42 per hectare.

De waterschapslasten zijn de afgelopen zes jaar gemiddeld €21 per hectare omhoog gegaan.  In 2015 betalen grondbezitters gemiddeld €73 per hectare. Zes jaar geleden was dat €54 gemiddeld. De stijging bedraagt gemiddeld 5,2 procent per jaar. Ten opzichte van 2014 is de stijging gemiddeld 3,7 procent. Dat blijkt uit een analyse van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Coelo constateert dat er grote verschillen zijn tussen de waterschappen In Zuiderzeeland is het tarief ten opzichte van 2009 gedaald met €3 (0,6 procent per jaar). Waterschap De Dommel noteert de procentueel hoogste stijging (11 procent per jaar met een stijging van €24 per hectare. Ondanks de sterke stijging in het waterschap De Dommel is het tarief van €45 euro per hectare nog veel lager dan het gemiddelde.

De hoogste heffing per hectare betalen grondeigenaren in Delfland met een heffing ongebouwd van €184 per hectare, gevolgd door Hollands Noorderkwartier (€145), Schieland en de Krimpenerwaard (€126) en Hollandse Delta (€117). De laagste heffingen ongebouwd per hectare worden geheven in  Roer en Overmaas (€42), Vallei en Veluwe (€43), De Dommel (€45).

Alle waterschappen hebben aangepaste lagere tarieven voor buitendijkse grond of grond die kan dienen voor waterberging. Grond in bemalen gebied kan juist hoger belast worden.

Voor natuurgrond is de heffing aanmerkelijk lager: gemiddeld €4,18 per hectare. Maar ook daar is sprake van een stijging.

Laatste reacties

  • vandenbrandcv1

    bij de natuur word altijd een hand boven hun hooft gehouden, in de uiterwaarden waar geheel geen kosten voor het schap zijn. worden gewoon lasten geheven op boeren grond. ( meten met twee maten.)

  • Reactie verwijderd door een beheerder

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.