Home

Nieuws

'Groot-Brittannië moet meer zelfvoorzienend worden'

Londen – Groot-Brittannië moet wat de voedselvoorziening betreft meer zelfvoorzienend worden. Daartoe moeten overheden meer Britse voedingswaren inkopen en moet er ook een stimuleringsregeling komen voor investeringen in modernisering van boerenbedrijven.

Dat zegt voorzitter Meurig Raymond van de Engelse National Farmers Union in zijn nieuwjaarstoespraak. Raymond wil dat de volgende regering, die in mei gekozen wordt, snel een aantal daadwerkelijke maatregelen neemt om de 'eigen' voedselproductie te verbeteren en het land zo minder afhankelijk te maken van ingevoerde voedingswaren. ''Er is veel positief nieuws. We hebben bijvoorbeeld de output van de land- en tuinbouw in de afgelopen vijf jaar met liefst 31 procent op weten te voeren. Dat betekent dat we nu twee derde van de voedingswaren zelf produceren. Ik ben ook optimistisch voor de toekomst, maar dat optimisme moet ook gedeeld worden door de komende regering. Die moet samen met de sector een plan opzetten voor aanhoudende duurzame groei tijdens de volgende parlementsperiode.''

Raymond stelt verder dat de NFU voortdurend met de overheid, zuivelbedrijven en supermarkten in gesprek is over de huidige crisis rond de melkprijzen. Afgelopen week hebben de grote zuivelbedrijven weer een verlaging van de melkprijs aangekondigd. ''Dat zet de kasstroom bij de melkveehouders enorm onder druk. De gesprekken met de andere partijen verlopen echter moeizaam.'' De NFU heeft verder in Brussel aangedrongen op meer noodmaatregelen en zet bovendien de Europese politici onder druk om de etikettering van melk en zuivel duidelijker te maken.Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.