Home

Nieuws 2 reacties

Griekse verkiezing zorgt voor schok

Doetinchem - De verkiezingswinst van de linkse Syriza-partij in Griekenland zorgde voor beperkte schommelingen op de beurzen.

De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde.

Eerder al hadden Aziatische beurzen gereageerd op de Griekse verkiezingsuitslag.  De onzekerheid zit vooral in de positie die Alexis Tsipras als leider van de winnende Syriza-partij tegenover de Europese Unie en de Euro zal innemen.

Politieke leiders in Europa probeerden vooral eventuele onzekerheid weg te nemen door enerzijds te wijzen op de maatregelen die Griekenland inmiddels al genomen heeft, waardoor extra bezuinigingen niet nodig zijn, en anderzijds op de solidariteit die de Europese Unie betoont jegens de Grieken.

De Euro daalde vorige week al in koers door de ingreep die de Europese Centrale Bank deed. De lagere eurokoers is gunstig voor Nederlandse exporteurs, wier exportproducten aantrekkelijker worden op markten waarin andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de zeer lage inflatie kan stimuleren.

De overwinning van Syriza liet ook haar sporen na op de obligatiemarkten, waar de Griekse rente stevig opliep. De zorgen over de financiële toekomst van het land leken echter niet over te slaan op andere Zuid-Europese landen als Spanje en Italië. De rentes op hun staatsobligaties gingen nauwelijks omhoog.

De rentes op Duitse en Nederlandse obligaties bleven liggen op de diepterecords die vorige week werden bereikt. Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen bedroeg maandagochtend 0,4 procent, vergelijkbare Duitse leningen boden een rente van 0,36 procent.

Alexis Tsipras, de grote winnaar van de Griekse parlementsverkiezingen in Griekenland, begon maandag met de onderhandelingen over de vorming van de nieuwe regering. Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Zijn partij, de radicaal linkse Syriza, heeft volgens de laatste tellingen 149 van de 300 zetels in de volksvertegenwoordiging behaald, twee te weinig voor de absolute meerderheid.

Als Tsipras er niet in slaagt binnen drie dagen een regering te vormen, komt zittend premier Antonis Samaras aan de beurt. Zijn Nieuwe Democratie eindigde met naar schatting 76 zetels op de tweede plaats. Als ook Samaras niet slaagt, komen de partijleiders met de president bijeen en proberen ze alsnog een coalitie te vormen. Levert dat overleg niets op, dan komen er nieuwe verkiezingen.

Laatste reacties

 • zon

  De EU heeft voorbije weken gezegd dat er over de schulden gepraat kan worden
  Je zou als griek dus wel gek zijn om niet links te gaan stemmen.
  Hoe meer links hoe meer schuldenverlichting.

  De constructieve partijen in griekenland moeten zich verraden voelen door EU.

 • ikkethuis

  Minister de Jager garandeerde dat het geld met rente terug kwam uit griekenland. Iedereen was er bezorgd om. De mensen werden gekort op hun pensioen. Het begint er op te lijken dat de Jager fout zat. Zet de pek en veren maar klaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.