Home

Nieuws 7 reacties

Gelderland vult vergoeding ganzenschade aan

Arnhem - De provincie Gelderland gaat schade door winterganzen op grasland buiten rustgebieden volledig vergoeden. De provincie vult de vergoeding van het Faunafonds aan tot 100 procent en zal ook geen eigen risico toepassen.

Dat hebben Gedeputeerde Staten van de provincie besloten naar aanleiding van een motie die vorig najaar in de staten werd aangenomen. Initiatief tot de motie nam Bastiaan Meerburg, die vindt dat het graasgedrag van ganzen het gewone ondernemersrisico overschrijdt. "Ik vind het niet kunnen dat we de ganzenschade bij individuele ondernemers neerleggen. Zij zijn boer, geen ganzenhoeder."

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zegt blij te zijn met deze aanpak. Gelderland heeft de aanpak van het ganzenprobleem geënt op het landelijk akkoord. Hoofdlijn is dat trekganzen in de winter rust hebben en dat in de zomer de schade wordt beperkt door standganzen te reduceren.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  Behandeld bedrag van 300 moeten we wel betalen en men heeft in de fbe al weer van alles afgesproken over afstanden en zo dus een kat in de zak

 • Klaas Hoogendoorn

  O dat is jammer dacht net dat mogen ze in noord Holland ook wel doen maar valt dus tegen

 • Bloemestein

  Goed voorbeeld, wanneer volgen de andere provincies, en wanneer schaffen zij het behandelbedrag af?
  De voerleverancier betaalt toch ook geen 300 euro als hij de rekening indient.

 • Schaapje

  Noord Holland is verdacht stil met het verdere beleid van de ganzenproblematiek. Zelfs de rustgebieden wordt niets over gerept. Scheelt natuurlijk weer de 300 euro die ze dan terug gaan geven!! Klaas dat wordt toch weer wat extra ganzen schieten.

 • Gijs Gans

  Zomertelling 2013 98149 afschot was 28211. Zomertelling 2014 94968 afschot was 33293 .dus 98149 -94968 =3181 dat is 3% Bij een gewenste stand van 24000 in Gelderland duurt het nog 20 jaar. succes en gefeliciteerd met dit falend beleid. oja ze willen ook afstanden van 500 meter en zo gaan invoeren om bepaalde n2000 gebieden in Gelderland boeren wakker worden weer een cirkeltje vraag maar aan het FBE bestuur .

 • Gijs Gans

  Zomertelling 2013 98149 afschot was 28211. Zomertelling 2014 94968 afschot was 33293 .dus 98149 -94968 =3181 dat is 3% Bij een gewenste stand van 24000 in Gelderland duurt het nog 20 jaar. succes en gefeliciteerd met dit falend beleid. oja ze willen ook afstanden van 500 meter en zo gaan invoeren om bepaalde n2000 gebieden in Gelderland boeren wakker worden weer een cirkeltje vraag maar aan het FBE bestuur .

 • PetervanKempen

  Boeren dit klinkt goed en de vraagsteller gedenken (welke partij was dit)
  Maar let op want er worden nu weer nieuwe deal in achterkamers besproken inzake zoneringen en andere onnodige beperkingen. Voor je het weet erf je deals uit andere provincies zoals Fryslan, dat heet het salamitactiek effect. 500 meter is wel een HALVE KILOMETER boerenland waar dan geen schades bestreden kunnen en moegen worden, dus kassa tegen de opbrengst voor jullie. Nergens staan keihard verplichtingen voor beheer in de zomer genoteerd die de beheerders hebben beloofd na te komen. We zijn er nog lang niet!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.