Home

Nieuws 2 reacties

Geld voor ontwikkeling natuur Haringvliet

Rotterdam – Zes natuurorganisaties krijgen in totaal €13,5 miljoen van het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij om het getijdenlandschap in het Haringvliet te herstellen.

De afdeling LTO Noord hamert op eerder gemaakte harde afspraken over de zoetwatervoorziening, die in Nederland steeds meer onder druk staat. De natuurorganisaties hebben nog geen concreet uitgewerkte plannen, maar denken dat boeren door het besluit agrarische productie en recreatie kunnen combineren.
In 2018 zet Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen op een kier. Door dit zogeheten Kierbesluit kunnen trekvissen als zalm en steur de riviermonding weer vinden. Het natuurgebied moet tevens ruimte bieden aan in het gebied verdwenen  vogelsoorten, zoals de zeearend. Kort samengevat moet de 'overgangsdynamiek' tussen zoet rivierwater en zoute zee worden teruggebracht.
De betrokken organisaties zijn het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en Sportvisserij Nederland. Ze werken samen met de provincie Zuid-Holland en lokale gemeenten. LTO Noord Zuid-Holland is zich al langer bewust van het Kierbesluit en hoewel de organisatie ertegen is, noemt voorzitter Arie Westdorp het tegenover Radio 1 'een politiek besluit'.
De boerenorganisatie wijst op gemaakte harde afspraken over de zoetwatervoorziening voor de landbouw, de glastuinbouw in het Westland en de procesindustrie in Rotterdam wel moeten worden nageleefd. De betrokken natuurorganisaties denken dat druk op de zoetwatervoorziening uit het westen wel kan worden opgevangen met zoetwateraanvoer vanuit het oosten.

Laatste reacties

  • info36

    In heel de wereld wordt het grootste probleem het verkrijgen van voldoende zoet water, wat doen die imbecielen in Nederland : de zaak weer verzilten! Eerst onder het mom blauwalgbestrijding, maar dat heeft de natuur in het zoet water al zelf opgelost. Dus daar hoeft het niet voor en nu weer omdat het het zoveelste speeltje word van de natuurbewegingen zwaar gesponsord door die verschrikkelijke postcodeloterij.

  • Hans Sudfryslan

    Dit geld zouden ze moeten doneren aan die bedrijven waar muizenvraat heerst . Dijksma wil niets doen voor deze agrariërs dan zou dit de juiste geste zijn voor de getroffen boeren .

Of registreer je om te kunnen reageren.