Home

Nieuws

'GMO-deal schadelijk voor innovatie'

Brussel – Een GMO-deal die de teelt van transgene gewassen per EU-land regelt, is schadelijk voor innovatie en een gevaarlijke ondermijning van de gemeenschappelijke markt. Dat vindt EuropaBio, de belangenorganisatie van de biotechnologiesector in de EU. Het Europees Parlement ging dinsdag akkoord met de nieuwe wetgeving.

EuropaBio noemt het besluit in een verklaring een 'stopbord voor innovatie in Europa', een negatief signaal voor innovatieve industrieën die overwegen in Europa te investeren. EuropaBio vertegenwoordigt onder meer Syngenta, Bayer CropScience en Monsanto. Volgens de organisatie geeft de wetgeving 'lidstaten een vergunning om veilige producten die op het hoogste Europese niveau zijn goedgekeurd te verbannen anders dan op wetenschappelijke gronden', aldus Jeff Rowe, die bij EuropaBio zich verdiept in landbouw- en voedingvraagstukken.
De overeenkomst tussen het Europees Parlement en de Raad betekent dat overheden nog voor een transgeen gewas voor teelt is goedgekeurd een deal kunnen sluiten met de toelatingsaanvrager die dan dat land in de aanvraag uitsluit. Landen krijgen tevens de mogelijkheid om na toelating met een serie argumenten de teelt toch te verbieden. Zij mogen zich daarbij niet beroepen op gevolgen voor milieu of gezondheid, want dat blijft het domein van de Europese voedselveiligheidswaakhond Efsa.
De Europese Volkspartij verwelkomde als grootste groep in het Europees Parlement de deal, evenals de tweede grootste groep, de Socialisten en Democraten. De Groenen stemden tegen omdat ze vindt dat het systeem voor risicobeoordeling van transgene gewassen juist moet worden hervormd. Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumenten Vytenis Andriukaitis is blij met de afspraken, die volgens hem blijvend een hoog niveau van risicobeoordeling garanderen.
Eén van de felste critici van transgene teelt, milieuorganisatie Friends of the Earth, vindt de afspraken positief omdat het 'overheden toestaat hele categorieën GMO-gewassen in de ban te doen'. Volgens de organisatie is de weerstand tegen transgene gewassen onder EU-burgers groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.