Home

Nieuws 6 reacties

Friese gedeputeerde over muizenplaag: 'Dit is een crisissituatie'

De schade door de muizenplaag in Friesland is door boeren becijferd op €70 miljoen. De Friese gedeputeerde Johannes Kramer wil dat Den Haag zich op de kwestie werpt, want er is sprake van een bijzondere crisissituatie, vindt hij.

Boeren schatten de schade van de muizenplaag op Fries grasland al op €70 miljoen. Gedeputeerde Johannes Kramer, die woensdag met mensen van LTO naar Den Haag afreist om aandacht voor de kwestie te vragen: "Dat is een goede poging om de omvang van de problemen te schetsen, op basis van informatie van honderden agrariërs. Nu moeten we zo snel mogelijk in beeld krijgen wat het nou echt is, er is behoefte aan een verifieerbare schatting. Daarom hebben we als provincie besloten dat taxateurs die anders namens het Faunafonds werken, de schade gaan inventariseren. De provincie neemt de regie daarin, en draagt in eerste instantie de kosten. Mocht er een landelijke regeling komen, dan zien we of dat weer verrekend kan worden. Die inventarisatie moet snel gebeuren. 1 februari is het scheurverbod voorbij. Mogelijk komt er een oproep om nog even te wachten met grasland scheuren. Daar beraden we ons nog op."

 

Moeten boeren schade melden bij het Faunafonds, dat tegenwoordig onder de provincie valt?

"Nee. Er is geen relatie met het Faunafonds, dat is er voor schade door dieren die niet of beperkt bestreden mogen worden. Dat is met de muis niet zo. Die mag je het hele jaar bejagen. In 2005 is er wel muizenschade betaald uit het fonds, maar dat is nadrukkelijk een eenmalige overgangsregeling geweest. Voor de invoering van de Flora- en Faunawet was dat anders. Daar komt bij dat de omvang het budget van het fonds ver overtreft."

 

Welke rol moet het rijk spelen volgens u?

"Het scheurverbod in de winter moet ter discussie. Grasland scheuren is soms niet de oplossing voor muizenschade, maar soms ook wel. Verder moeten we met zijn allen nadenken hoe zulke schade in te toekomst te voorkomen is. We zijn daarvoor zelf nu bezig om te kijken of er een early-warningsysteem op te zetten is, zodat een muizenplaag vroegtijdig te voorspellen is."

 

Moet het rijk financieel bijspringen?

"Het rijk moet de vraag beantwoorden of dit bedrijfsrisico is of niet. Het is duidelijk een uitzonderlijke situatie, noem het een landbouwcrisissituatie. Dat besef moet in Den Haag nog doordringen. Maandag bij de actiebijeenkomst waren geen Kamerleden aanwezig. Dat is sneu voor de betrokkenen die hun best hebben gedaan een goed verhaal neer te zetten."

Laatste reacties

 • agro1

  nee, natuurlijk geen kamerleden aanwezig. de polletiek he???

 • agro1

  wie de vlooien op de hond beschermt, doet ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem (ganzen, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.) in een notedop.

 • PetervanKempen

  Krokodillen tranen van Kramer, die net de friese veehouders heeft bverkocht aan de Natuurclubs in de hoop op de stemmen van hun 'achterban'.
  Maar goed, hij is nu eenmaal ' landbouw woordvoerder' en dat maakt dit soort etalage gedrag en holle kreten mogelijk. Moeten we 'begrijpen'.
  Ik weet dat er staten verkiezingen zijn in Maart en ik ben het verraad aan die natuurclubs in het ganzen overleg nog niet vergeten waarin deze gedeputeerde hen onbeperkte opvang van winterganzen op jullie veehouders grasland heeft gegeven, zonder enige onderbouwing en motivatie, en geen enkele garantie op financiering van fourageergebieden voor die wettelijke opvangplicht van 1/4 van de huidige aantallen, na 2016. Velen met mij zijn dit ook niet vergeten. Stemmen!
  Wij zullen zien.

 • Ishtar

  10 Jaar geleden schijnbaar zelfde liedje.
  Hier moet de sector oplossingen voor hebben en maken ipv steeds met elk issue rijk moet betalen.
  Niets geleerd van 10 jaar geleden, simpel, rijk hoeft niets te betalen, ga maar geld halen in de sector.

 • Ishtar

  Het hagelt, hup rijk moet betalen.
  Melkprijs omlaag, alles is de schuld van
  Rusland, rijk moet betalen.
  Of interventie op EU niveau.
  Dierziekte crisis zoals q koorts, netzolang wachten totdat het rijk komt met op koop regelingen.
  Als het sneeuwt moet het rijk zeker ook voor jullie sneeuwpoppen maken?
  Je hebt ondernemers risico's, en bij een structuur issue dan is er sector verantwoordelijkheid ipv elke keer handje ophouden.
  Muizen plaag is sector verantwoordelijkheid dus daar moeten de oplossingen en centen vandaan komen.

 • Mels

  Deels heb je daar gelijk in Ishtar het is enkel net hoe het je strot uit komt..... De regelgeving belet de boeren om vroegtijdig maatregelen te nemen zonder allerlei waanzinnige toeslagen en weet ik wat voor kolder Brussel bedacht heeft kwijt te raken. Als je dus wilt reageren en serieus genomen worden denk dan eerst voordat je je onzin uitkraamt. Vooropgesteld dat ik GEEN voorstander ben van een zak overheidsgeld. Zeker niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.