Home

Nieuws 12 reacties

Extra eisen aan stallen gaan mogelijk te ver

Den Bosch - Provincies die extra eisen opleggen aan veehouders die willen uitbreiden, dreigen in de problemen te komen bij de rechter. Advocaten zeggen dat naar aanleiding van een recente uitspraak van de Raad van State. De provincie Noord-Brabant erkent dat het risico bestaat, maar is niet van plan zich van de wijs te laten brengen.

De Raad van State bepaalde vorige week dat de Brabantse gemeente Reusel-De Mierden onterecht van een kalverhouder eist dat zijn nieuwe stallen voldoen aan de zogenoemde Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). In de MDV staan eisen over bijvoorbeeld ammoniakemissie, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en fijnstof.

Noord-Brabant ontwikkelde zelf een vergelijkbaar puntensysteem, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BVZ). Groningen en Gelderland volgden het initiatief. Advocaat Paul Bodden waarschuwt dat in diverse zorgvuldigheidsscores talloze irrelevante eisen staan. "De provincie heeft een probleem. De BZV kan niet overeind blijven", reageerde advocaat Joost de Rooij vrijdag. Hij verwacht dat boeren hun kans ruiken en dat er meer rechtszaken komen.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft de provincie Brabant al voor de rechter gedaagd. De varkensboeren vinden dat zij ten onrechte opdraaien voor de kosten van de bovenwettelijke eisen.

De provincie is niet van plan om zich van de wijs te laten brengen. "We laten ons initiatief niet afnemen door één uitspraak van de rechter", zei commissaris van de Koning Wim van de Donk deze week tijdens topberaad over de ontwikkelingen op het Brabantse platteland. De provincie wil van Den Haag meer ruimte om te kunnen experimenteren.

Volgens Milieudefensie zijn de provincies de dupe door gebrek aan een landelijk beleid. "De nationale overheid moet zorgen voor een gezonde veehouderij. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet de leiding nemen en de verantwoordelijkheid niet doorschuiven naar provincies", reageerde campagneleider Jacomijn Pluimers.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Van de Donk heeft een plaat voor zijn kop ,schoffeert de democratische beginselen en negeert gerechtelijke uitspraken. Daarnaast is het asociaal om op vernietigde wetgeving van ondernemers alsnog uitvoering te eisen van een door de Hoge Raad verworpen extra eisen. Een echte leider van een bananen republiek of moet hij scoren voor de aankomende verkiezingen. Brabantse boeren organiseer je en we gaan gezamenlijk de schade verhalen. Wel zonder ZLTO die instemde met de BZV.

 • w v gemert

  In reactie 1 staat een fout :Hoge Raad moet natuurlijk zijn Raad van State.
  Foutje bedankt.

 • zon

  #1,je hebt helemaal gelijk,
  Lijkt mij strafbaar wat de provincie Brabant wil.

 • boerrick

  Staat zelfs in de MDV, bovenwettelijke eisen. maar als de gemeente dat als handhaver van de wet gaat eisen dan klopt dat niet meer. En das raar.

 • Marco22

  Een gezonde veehoudrij is volgens milieu defensie GEEN veehouderij.

 • ed12345

  Als de provincie of gemeente de extra kosten voor hun rekening neemt o k ;Zoniet dan zal prov en of gemeente toch naar de gerechtelijke uitspraak moeten gaan luisteren

 • mbm

  Bestuursrechtelijk ook onaanvaardbaar wat deze provincie doet, namelijk het gebruiken van (ruinmtelijke) bevoegdheden voor een heel ander doel, namelijk het afdwingen van eisen op ander gebied. Terecht de RvSt hier een streep door heeft gehaald, Maar let op: onze vriendin de staatssecretaris gaat gewoon een nieuwe wet maken waarin het toch allemaal kan. Let wel: op onze rekening.

 • Sjmens

  @mbm: detournement de pouvoir heet dat in juridische termen.

 • Sjmens

  @mbm: detournement de pouvoir heet dat in juridische termen.

 • schapendoes

  Waarom wil een goede boer niet het allerbeste voor zijn beesten en het milieu zo min mogelijk belasten? De wereld zo goed mogelijk achterlaten voor je kinderen en kleinkinderen is toch ontzettend belangrijk? Het kost geld, maar alles wat waardevol is, zoals een beter milieu voor je nageslacht, ís het waard.

 • Snel

  Schapendoes, we doen nu al `t allerbeste, die extra maatregelen leveren niets op voor t milieu.

 • ed12345

  Schapendoes er moeten wel regels zijn anders zijn er toch velen onder ons die welke aanpassing dan ook te duur vinden

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.