Home

Nieuws 12 reacties

Ethiopische megadam op komst

Addis Abeba – De €1,5 miljard kostende Gilgel Gibe III-dam in Ethiopië kan vanaf juni energie opwekken en zal begin 2016 helemaal operationeel zijn. Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale officials. De dam kan de energieproductie in het Afrikaanse land bijna verdubbelen en de landbouw in de regio stimuleren.

De oplevering van de dam is onderdeel van een ambitieus plan van de Ethiopische overheid om een einde te maken aan periodiek uitvallende elektriciteit en zelfs de grootste energie-exporteur van Afrika te worden. De landbouw speelt een centrale rol in de ontwikkelingsplannen van de staat en wordt om een serie geplande dammen heen gestimuleerd.
De regering hoopt ook met goede energievoorziening maakindustrie naar het land te halen. Ethiopië telt circa 90 miljoen inwoners en ziet de bevolking nog snel groeien. Hoewel de economie jaarlijks met circa 9 procent groeit, verbouwt nog een groot deel van de bevolking zijn eigen voedsel om te overleven. In de Somali-regio die aan Somalië grenst wordt door de VN nog structureel voedselhulp verstrekt.
De dam krijgt een productiecapaciteit van 1870 MW per jaar en ligt aan de Omo-rivier in het zuidwesten van het land. Een tweede project, de Grand Renaissance Dam, wordt aan de Nijl ontwikkeld. Deze staat gepland voor opening in 2017 en zal volgens plan zelfs een capaciteit van 6000 MW krijgen.
Onderdeel van Gilgel Gibe III is de ontwikkeling van een groot geïrrigeerd landbouwgebied in de Lagere Omo Vallei. Zo'n 350.000 hectare grond is geoormerkt voor landbouwproductie. Onderdeel hiervan is een stelsel suikerplantages met een totale omvang van 245.000 hectare. Deze plantages vormen een staatsbedrijf. De ontwikkeling van het gebied is bekritiseerd door onder meer Human Rights Watch, omdat de rechten van de lokale bevolking en de ecologische diversiteit onder druk zouden komen te staan.

Laatste reacties

 • alco1

  Stuwdammen worden gebouwd om zo vallend water van grote hoogte schoepen te laten draaien.
  Die stuwdammen kosten ontzettend veel en hebben ook door de opstuwing een groot impact op alles wat er voor de dammen zit.
  Ik heb me daar eens jaren geleden in verdiept in Revelstoke.
  Wat ik me nog steeds afvraag is hoeveel stroom er gewonnen kan uit stromend water met simpelweg raderen met de as net boven het water en de schoepen in het water.

 • leftturn

  en hoeveel water blijft er over voor de benedenstrooms gelegen gebieden, egypte?

 • Jan Cees Bron

  Leftturn, goede vraag. Ik begrijp dat de landen in onderhandeling zijn. Egypte beroept zich op oude verdragen die twee derde van het water van de Nijl toekennen aan Egypte, maar Ethiopië stelt niet onterecht dat deze verdragen wel erg lang geleden zijn gesloten en Ethiopië nu vrijwel niks aan de rivier heeft. Sommige waarnemers schrijven dat het niet toevallig is dat Ethiopië het project bekendmaakte tijdens de Arabische Lente, toen Egypte dus in enige staat van chaos was.

 • W Geverink

  @Alco. Er zit veel meer energie in vallend water. In een nat jaar gaat er water door de bypass en in een droog jaar zit er een grote voorraad achter de dam zodat het water voor de stroomproductie nooit op raakt. Als je de Revelstoke dam hebt bekeken weet je dat er op dat rivierennetwerk in Canada en de States iets van 14 dammen zijn gebouwd die stroom opwekken.

 • Elevage

  Fijn dat er ook echt ontwikkelingen zijn in een van de armste gebieden van de wereld. Als er vervolgens meer voedsel en werk beschikbaar komt is er ook minder reden om het land te ontvluchten.

  Wordt wel weer een beetje moe van het geneuzel in de laatste zin: ecologische diversiteit onder druk.... Eerst maar eens monden voeden en water geven!

 • agratax2

  Hoe er de meeste energie uit water gehaald kan worden is niet de hamvraag. De vraag die we ons moeten stellen is 'Wat zijn de gevolgen voor het klimaat en de voedselproductie langs de hele afgedamde rivier en de sociale gevolgen'. Hier komt nog bij dat er achter het stuwmeer minder water zal stromen dan toen het meer er nog niet was. Grotere verdamping. Hier komt bij dat de natuurlijke watervoorziening van het stroomgebied totaal ontregeld wordt met de daarbij behorende verschraling van het gebied. Minder voedsel productie omdat het gebied aanzienlijk kleiner is geworden dan ten tijde van de overstromingen door tropische regenval dus meer honger voor de lokale bevolking, die geen geld heeft om eten te kopen van elders. Niemand zal deze mensen blijvend compenseren voor het verlies aan land en water en daarmee verlies aan voedselproductie. De eind gevolgen zijn elke dag zichtbaar op onze NPO nieuwszender >wrakke schepen volgepakt met vluchtelingen uit Afrika opweg naar Europa<. Wij moeten ons goed realiseren dat wij de tol betalen van deze zgn. Vooruitgang.

 • alco1

  @agratax. De afdamming van de rivier heeft een groot impact, dat is zeker. Maar om dat nou in verband te leggen met de vluchtelingen?
  De naam 'vluchtelingen' zegt het al, zijn op de vlucht voor hun leven en niet door honger.

 • coen

  probleem zit hem het meest in de snelle bevolkingsgroei.

 • agratax2

  @alco1. Honger zou een reden kunnen zijn om je land te ontvluchten om eten te zoeken en daarmee je toekomst zekerder te stellen. Maar helaas moet ik je gelijk geven dat veel vluchtelingen vluchten om de strijd om land, voedsel en macht te ontvluchten omdat zij niet tot de winnende groepering gerekend kunnen worden. De strijd op onze aardbol gaat doorgaans over Macht, Eten, Geld (Kapitaal goederen).

 • koestal

  voedsel is een probleem,maar de goede manier van opslag en het bewaren er van is nog net zo belangrijk ,er gaat in die landen nog veel voedsel verloren door slechte opslag en bederf

 • koestal

  Human Rights Watch heeft altijd kritiek ,maar doet zelf niets anders dan roeptoeteren

 • ed12345

  Alco een watercentrale heeft een of meerdere turbines die als het ware op z'n kant liggen die tubine lijkt op de turbine die er in een centrifugaalpomp zit en het water valt er niet in maar wordt er in geleid De kracht die daar uit voort komt is onvoorstelbaar groot .IK woon hier op zo;n 7 km van een waterkracht central in de Ottawa rivier .Ik ben ook wel eens op een oude graanmolen geweest die toen nog echt commercieel in gebruik was, die ook door zo'n turbine werd aangedreven ongeloofelijk dat op zo'n heel klein beekje de hele molen draaide

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.