AlgemeenNieuws

Ethiopische megadam op komst

Addis Abeba – De €1,5 miljard kostende Gilgel Gibe III-dam in Ethiopië kan vanaf juni energie opwekken en zal begin 2016 helemaal operationeel zijn. Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale officials. De dam kan de energieproductie in het Afrikaanse land bijna verdubbelen en de landbouw in de regio stimuleren.

De oplevering van de dam is onderdeel van een ambitieus plan van de Ethiopische overheid om een einde te maken aan periodiek uitvallende elektriciteit en zelfs de grootste energie-exporteur van Afrika te worden. De landbouw speelt een centrale rol in de ontwikkelingsplannen van de staat en wordt om een serie geplande dammen heen gestimuleerd.

De regering hoopt ook met goede energievoorziening maakindustrie naar het land te halen. Ethiopië telt circa 90 miljoen inwoners en ziet de bevolking nog snel groeien. Hoewel de economie jaarlijks met circa 9 procent groeit, verbouwt nog een groot deel van de bevolking zijn eigen voedsel om te overleven. In de Somali-regio die aan Somalië grenst wordt door de VN nog structureel voedselhulp verstrekt.

De dam krijgt een productiecapaciteit van 1870 MW per jaar en ligt aan de Omo-rivier in het zuidwesten van het land. Een tweede project, de Grand Renaissance Dam, wordt aan de Nijl ontwikkeld. Deze staat gepland voor opening in 2017 en zal volgens plan zelfs een capaciteit van 6000 MW krijgen.

Onderdeel van Gilgel Gibe III is de ontwikkeling van een groot geïrrigeerd landbouwgebied in de Lagere Omo Vallei. Zo’n 350.000 hectare grond is geoormerkt voor landbouwproductie. Onderdeel hiervan is een stelsel suikerplantages met een totale omvang van 245.000 hectare. Deze plantages vormen een staatsbedrijf. De ontwikkeling van het gebied is bekritiseerd door onder meer Human Rights Watch, omdat de rechten van de lokale bevolking en de ecologische diversiteit onder druk zouden komen te staan.

Beheer
WP Admin