Home

Nieuws

EU laat mogelijkheid herstel vraatschade open

Brussel – De Europese Commissie verbiedt niet expliciet graslandvernieuwing waar muizenschade optreedt. Dat blijkt uit antwoorden die milieucommissaris Karmenu Vella geeft op schriftelijke vragen van de liberale Europarlementariër Jan Huitema (VVD).

Op grond van de Nitraatrichtlijn geldt een verbod voor het scheuren van grasland, ook als er sprake is van muizenvraat. Volgens de Europarlementariër is dat de omgekeerde wereld, omdat de Nitraatrichtlijn is bedoeld om  de uitspoeling van nitraat naar het grondwater te voorkomen. Door de schade die muizen aanbrengen aan de graszode neemt de uitspoeling juist toe, meent hij.

Europees Commissaris Vella zegt dat Nederland in het actieprogramma voor de Nitraatrichtlijn de mogelijkheid van graslandherstel in verband met vraatschade door muizen niet heeft ingebracht. Daarom is er ook niet met de Europese Commissie over gesproken. Als Nederland de vraatschade in het actieprogramma had willen opnemen, zou dat mogelijk zijn geweest, zo suggereert het antwoord van Vella.

Vella zegt dat vrijstellingen in het actieprogramma alleen kunnen worden overwogen als er geen alternatieven zijn. Vrijstellingen mogen bovendien de doelen van de Nitraatrichtlijn voor de waterkwaliteit niet in gevaar brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.