Home

Nieuws

'EU blijft geografische aanduidingen beschermen'

Brussel – De EU zal de bescherming van geografische aanduidingen op voedsel niet geheel of gedeeltelijk opofferen voor een handels- en investeringspact met de VS, TTIP genoemd.

Dat heeft een woordvoerder van het directoraat-generaal Handel van de Europese Commissie gezegd naar aanleiding van een kleine rel in Duitsland over eventuele "Kentucky Fried Bratwurst".
De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt zei in het opinieblad Der Spiegel dat als de EU de "reuzenkans" van een vrijhandelspact met de gigantische Amerikaanse markt wil grijpen  "we niet elke worst en elke kaas als specialiteit kunnen beschermen". Het leidde tot een storm van verontwaardiging vanuit met name NGO's die al langer en met andere argumenten ageren tegen TTIP en de partij "Die Grünen" in de Bondsdag.
Later nuanceerde de christendemocraat uit Beieren de uitlating. Hij zou staan voor het verbeteren van de bescherming van aanduidingen en scheppen van helderheid over de wijze van toekenning van bescherming voor de Amerikaanse tegenpartij. De EU hamerde tot nu toe ook binnen vrijhandelsverdragen die zijn gesloten met Singapore en Canada op erkenning van beschermde aanduidingen als Parmezaanse kaas, 'Nürnberger Rostbratwurst' en champagne.
De affaire is niettemin pijnlijk omdat juist in Duitsland al veel weerstand tegen TTIP bestaat. De kritiek richt zich met name op afspraken over de bescherming van buitenlandse investeerders, een mechanisme dat in jargon ISDS wordt genoemd. In Duitsland leeft bij politici, ook binnen de regeringspartijen, de angst dat middels ISDS investeerders binnenlandse rechtbanken kunnen vermijden en dus buiten het gezichtsveld van burgers kunnen verzetten tegen binnen een democratie tot stand gekomen wetgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.