Home

Nieuws

DuPont: meer winst, minder omzet

Wilmington – De landbouwdivisie van DuPont heeft het vierde kwartaal een bedrijfsresultaat geboekt van $129 miljoen (€114 miljoen), 47 procent meer dan een jaar eerder. De omzet daalde 8 procent tot omgerekend €1,5 miljard. Teruggerekend naar dollars daalden prijzen gemiddeld 8 procent, terwijl het verkochte volume nog wel 5 procent toenam.

Het bedrijf uit Delaware realiseerde op jaarbasis met gewasbeschermingsmiddelen en zaden een omzet van omgerekend €9,9 miljard, 4 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde 5 procent naar omgerekend €2 miljard. Het laatste kwartaal daalde de omzet dus harder dan in voorgaande kwartalen terwijl de winst juist scherp toenam.
In het vierde kwartaal verkocht DuPont, eigenaar van Pioneer Hi-Bred, minder maiszaad in Brazilië terwijl het bedrijf ook last had van de gedaalde waarde van munteenheden in opkomende economieën zoals opnieuw Brazilië. Deze effecten werden echter meer dan gecompenseerd door lagere kosten, de verkoop van enkele onderdelen en de timing van de export van zaden.
Over het hele jaar had de landbouwdivisie wel last van fors lagere verkopen van maiszaad en de relatief 'harde' dollar. Het bedrijf verkocht over het hele jaar wel meer gewasbeschermingsproducten en realiseerde op bepaalde markten hogere prijzen. Het chemieconcern als geheel zag de omzet iets dalen en de winst gelijk blijven.
DuPont maakte bij de presentatie van de jaarcijfers bekend voor $4 miljard aan aandelen terug te kopen. Tevens wil het bedrijf $300 miljoen extra aan kosten terugdringen in de periode tot 2017. Daarmee komt het totale besparingsprogramma op bijna een miljard euro. De stappen lijken een antwoord op druk van de activistische investeerder Nelson Peltz, wiens Trian Fund de landbouw- en voedingsdivisie wil loskoppelen van de andere activiteiten.
CEO Ellen Kullman is tegen dit plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.