Home

Nieuws 6 reacties

Dreiging deflatie in de Eurozone

Luxemburg – Goederen en diensten zijn in december 2014 in de Eurozone gemiddeld 0,2 procent goedkoper geworden dan een jaar eerder. In november lagen prijzen nog gemiddeld 0,3 procent hoger.

De daling van het prijspeil is vooral gevolg van de spectaculaire prijsdaling voor olie in de laatste maanden.  De daling van de inflatie tot onder het nulpunt voedt de vrees voor deflatie. Dat is een langere periode met prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie. Deflatie wordt onder meer gevreesd omdat het ertoe kan leiden dat consumenten aankopen en bedrijven investeringen uitstellen, in afwachting van nog lagere prijzen. Bedrijven zien winsten teruglopen. De Europese Centrale Bank zint op maatregelen om de inflatie te stimuleren, zodat die weer richting het nagestreefde peil van bijna 2 procent kan gaan.

Laatste reacties

 • ohzo

  Wat een kolder zeg. Als 1 produkt in het hele pakket door willens en wetens van de politiek 70% van de waarde verliest betekent dit niets. Vraag maar aan gezinnen hoeveel men merkt van het goedkoper worden.

 • joannes

  Het grootste probleem is dat de grootste werkgever in de EU, de staten, minder belastingen ontvangen. Minder belastingen omdat ze bijna alle relatief zijn tot het prijs of/en inkomenspijl. Daarbij is de auto dubbel belast omdat die ook nog eens accijnsen via die goedkopere brandstof gebruikt. De burger wordt niet direct bedreigt maar indirect met een overheid die weer tekort gaat komen. En in tijden van dreiging worden mensen spaarzaam.

 • alco1

  Inflatie wordt gezien als versterker van de handel.
  Men heeft niet in de gaten dat inkomens minder kunnen kopen, maar zolang er nog luchtgeld gemaakt kan worden, zien ze dat als 'oplossing'.

 • ohzo

  Acciijns wordt helemaal niet minder. Deze is een vast bedrag en niet een % van.
  Een beetje BTW wel, maar als dat het budget laat omvallen zijn er andere problemen.

 • J@gertje

  En opnieuw baart de Euro(zone) ons grote zorgen.

 • Deflatie is alleen voor de overheden een ramp, omdat ze veel te veel schulden maken. Beleid meneer Draghi is volstrekt kansloos. Deflatie in aantocht, wereldwijd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.