Home

Nieuws 5 reacties

Dorpelingen niet behulpzamer dan stadsbewoners

Den Haag - Inwoners van kleine dorpen helpen hun buren niet vaker dan stedelingen. Het beeld van de zorgzame dorpssamenleving is zeker niet algemeen geldend, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het bureau ondervroeg 7.000 mensen in dorpen met minder dan 3.000 inwoners en in buitengebieden.

Dorpsbewoners kennen wel veel mensen in hun woonplaats, maar hun sociale netwerk ligt overwegend daarbuiten. Twee derde heeft er weinig tot geen vrienden. Dorpelingen zetten zich wel in voor plaatselijke doelen, maar vooral in het eigen belang, zoals het behoud van een basisschool of sportvereniging.

Het landschap is een belangrijk bindmiddel voor dorpsbewoners. Voor meer dan de helft is 'rust en ruimte' (53 procent) en 'het landschap in de omgeving' (51 procent) heel belangrijk. Dit is duidelijk meer dan het aandeel bewoners dat 'het sociale leven in het dorp' heel belangrijk vindt (26 procent). Groepen met een sterke culturele binding zijn lager opgeleiden en oorspronkelijke dorpsbewoners; landschappelijke binding is juist sterk onder hoger opgeleiden en nieuwe bewoners.

Laatste reacties

 • ed12345

  die landschappelijke binding bij de hoger opgeleiden ,lees import ,heeft de boer het juist vaak zo moeilijk

 • Jan Veltkamp

  Die hoger opgeleiden maken eerst hun eigen omgeving kapot (daarom verhuizen ze) en nu komen ze de plattelanders vertellen/leren hoe je de omgeving kapot maakt.

 • ed12345

  Jan Veltkamp wij hebben hier ook import op het platte land
  maar bij jullie worden ze in de rug gesteund door allerlei natuur organisaties waar ze natuurlijk meestal dapper lid van zijn

 • trijnie

  Klaag, klaag.........klaag enzovoort

 • juur


  We leven hier tussen mensen die niet nadenken. Alles kan. Lang leve de politiek met eigen belang.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.