Home

Nieuws 4 reacties

Dijksma wil vergroening GLB vereenvoudigen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat de vergroeningsmaatregelen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vereenvoudigen.

Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw heeft de lidstaten gevraagd om dit voorjaar met voorstellen te komen om de regelgeving te vereenvoudigen. Via een internetconsultatie via de website www.toekomstglb.nl kunnen suggesties voor vereenvoudigingen worden aangedragen. Het uiteindelijke voorstel van vereenvoudigingen zal dit voorjaar ook met de Tweede Kamer worden besproken.

LTO Nederland heeft Dijksma al gevraagd om de duurzaamheidscertificaten te vereenvoudigen. Ze zegt hier naar te willen kijken. "Maar we moeten hierbij niet vergeten dat de kaders voor de duurzaamheidscertificaten niet zullen veranderen."

Dijksma geeft als voorbeeld het meetellen van landschapselementen als ecologische aandachtsgebieden. "Dat wil eigenlijk iedereen wel. Maar de regelgeving hiervoor is zo onmogelijk opgetuigd, dat de uitvoering hiervan in veel landen op administratief gebied maar langzaam ingevoerd kan worden."

VVD-Kamerlid Bart de Liefde vroeg Dijksma om het GLB zodanig te vereenvoudigen dat er niet met middelvoorschriften wordt gewerkt maar met doelvoorschriften. Dijksma heeft hier wel oren naar, maar zegt dat dit op dit moment niet kan. "Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU, in de eerste helft van 2016, willen we dit bij de evaluatie van het GLB graag op de agenda zetten", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • info196

  waar op de genoemde website kan ik mijn suggesties dan kwijt? op welke button moet ik dan klikken?

 • info196

  ik zou trouwens liever zien dat de staatsecretaris er eerst es voor zorgt dat de vergroening en glb DUIDELIJK wordt. We moeten ons er vanaf 1 januari al aan houden, maar het grootste deel is nog vaag, onduidelijk en niet voldoende uitgewerkt!

 • Jan van het Zand

  En de uitbetaling ook nog in 2015? Ben benieuwd.

 • f.kuijper

  Begin volgende week (vanaf 26 januari) start de bovengenoemde internetconsultatie op www.toekomstglb.nl. Er zullen drie blogs verschijnen, waarop eenieder kan reageren met suggesties.

Of registreer je om te kunnen reageren.