Home

Nieuws 6 reacties

Dijksma: dierenwelzijnseis buiten EU nauwelijks mogelijk

Den Haag - Nederland heeft geen mogelijkheden paardenvlees uit Zuid- of Noord-Amerika tegen te houden op grond van dierenwelzijnseisen.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. Volgens Dijksma kan de Europese Unie dierenwelzijn wel in besprekingen met landen buiten de EU aan de orde stellen, maar is het niet mogelijk de Europese standaarden op te leggen, omdat de wereldhandelsregels zich daartegen verzetten.

In debat met de Tweede Kamer maakte Dijksma dinsdag duidelijk dat de Europese Unie alleen toezicht houdt op dierenwelzijnsaspecten in slachthuizen. Het is vorig jaar wel gelukt de invoer van paardenvlees uit Mexico op te schorten, maar dat gebeurde op basis van voedselveiligheidsoverwegingen. Internationale handelsovereenkomsten geven wel mogelijkheden om vlees tegen te houden dat gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid.

De opmerkingen van Dijksma waren voor PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers reden per motie opheldering te vragen over de mogelijkheden die landen hebben om wel toezicht te houden op het dierenwelzijn in slachterijen, maar niet in het traject dat daaraan voorafgaat.

De Partij voor de Dieren wil dat de invoer van paardenvlees van buiten de EU sowieso aan banden wordt  gelegd.

VVD en PvdA vragen in een gezamenlijke motie  erop aan te dringen het aantal controles in het buitenland door de Food and Veterinary Office op te voeren.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  wat een blamage voor de regering, Hier hoge welzijn en milieu eisen stellen, en vervolgens deze producten van de markt af laten drukken door vlees uit het buitenland wat hier niet aan voldoet en veel goedkoper is.

 • Ferm

  Volgens mij speelt dit ook bij het TTIP verhaal. Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waar momenteel aan gewerkt wordt. Volgens een artikel op deze boerderij-site : 'Alleen zuivel kan profiteren van TTIP' dd. 22 sept. 2014, is het maar de vraag of dit zo gunstig is voor de Europese producenten. Maar daar hoor en lees je weinig of niets over, totdat het een voldongen feit is en er geen weg meer terug is.

 • w v gemert

  Niks nieuws onder de zon. Het zal de voorpagina van de Telegraaf of Volkskrant niet halen. Het gaat niet alleen over vlees van buiten de EU het gaat hier ook over vlees wat Nederland binnen komt wat niet aan de Nederlandse eisen voldoet. Het is HYPOCRIET !!!!

 • W Geverink

  Zorg eerst maar dat je thuis de zaken op een rijtje hebt voor je met het vingertje naar een ander wijst. Noordamerikaans paardevlees was hoorde bij het beste rundvlees wat in Europa te koop was...

 • Martin Oldenhof

  De laatste 2 regels zijn toch het mooist van het hele artikel. Het zal mij benieuwen hoeveel controleurs (hier hebben wij er genoeg van) vanuit Nederland naar het buitenland gaan om daar te controleren en cursus (zelfde regels en eisen als in Nederland) te geven aan buitenlandse inspecteurs.

 • agratax2

  Laten we ons eens afvragen wie garen spinnen bij deze handelswijze. De Europese boer zeker niet gezien zijn extra hoge productie kosten t.o.v. buiten de EU. Wie hebben de Wereld Handels Verdragen gemaakt? De overheden onder regie van de Multinationals, zij zijn het die het niet uitmaakt hoe en waar de handel gemaakt wordt als zij maar verdienen. Nu na jaren blijkt, dat Europa onder aanvoering van een kleine elite zich moet richten op dierwelzijn en milieu welzijn, lacht de handel nog harder in zijn vuistje 'Europa kan de concurentie niet aan dus nog meer goedkoop eten van elders'. Dat de wal het schip zal keren moet duidelijk zijn, want door de toenoemende kosten voor sociale zorg (gezondheid, werkeloosheid) krijgen de burgers minder geld te besteden en zal dit luxe voedsel of het import voedsel te duur worden en gaan we weer over tot de orde van de dag (zuivel en kip zonder luchtwassers etc. en kromme komkommers, eigen volkstuin). Wat blijft is de Handel die zich verrijkt over de rug van de producent en consument.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.