Home

Nieuws

Deense zorg om effect ammoniakmaatregelen

Brussel - De Deense Europarlementariër Jørgen Dohrmann van de conservatieve Deense volkspartij maakt zich ernstige zorgen over de nadelige effecten van de ammoniakmaatregelen voor de Deense veehouderij.

In vragen aan de Europese Commissie stelt hij dat 11.000 Deense banen op het spel staan en een agrarische exportwaarde van €1 miljard, als Denemarken de uitstoot van ammoniak in 2020 met 24 procent moet verminderen.

Dohrmann vindt het niet eerlijk dat de doelstellingen voor de vermindering van de ammoniakuitstoot niet gelijkelijk verdeeld zijn.  De procentuele doelstellingen voor Denemarken (en ook Nederland) zijn hoger dan voor de Europese Unie als geheel.

Europees milieucommissaris Karmenu Vella zegt dat  ammoniak in de lucht een negatief effect heeft op de volksgezondheid en daarom is afgesproken de uitstoot ervan naar beneden te brengen.  Denemarken heeft in de periode tussen 2005 en 2012 de uitstoot van ammoniak al met 14 procent verminderd, waardoor  voor de periode tot 2020 nog een extra vermindering van 10 procent vereist is, zegt Vella.

Nederland moet in 2020 de ammoniakuitstoot verminderen met 13 procent ten opzichte van 2005. De doelstelling voor 2010 was een uitstoot van 128 kiloton. Daar zat Nederland in 2013 ruim onder (123 kiloton) hoewel er sprake was van een toename ten opzichte van 2012 van 2 kiloton door de uitbreiding van de rundveestapel.

Of registreer je om te kunnen reageren.