Home

Nieuws 24 reacties

CBL zeer teleurgesteld over uitspraken Dijksma

Leidschendam - Het CBL is zeer teleurgesteld over de reactie van staatssecretaris Sharon Dijksma op het onderzoek naar kiloknallende supermarkten van Wakker Dier. Dat zegt directeur Marc Jansen van het CBL.

"De staatssecretaris gaat heel gemakkelijk mee in de redeneringen van Wakker Dier, zonder dat ze de feiten heeft laten checken", aldus Jansen. Daarmee zet ze een hele keten en een hele branche in de hoek. Jansen wijst erop dat de supermarktbranche nooit collectieve afspraken heeft gemaakt over de prijzen van vlees met de ketenpartijen en/of met het kabinet. "Volgens de mededingingsregels mogen we dat niet. Prijsvorming is en blijft onderdeel van de marktwerking en we kunnen niet verder gaan dan de huidige toezeggingen die gemaakt zijn bij de afspraken over Kip van Morgen en Varken van Morgen."

Bovendien rammelt het onderzoek van Wakker Dier volgens Jansen. "We hebben het onderzoek opgevraagd bij wakker Dier, maar krijgen het niet. Supermarkten hebben zelf ook nog eens naar hun aanbiedingenbeleid van de afgelopen periode gekeken en zij kunnen de cijfers en gegevens die WD heeft gepubliceerd niet thuisbrengen.

Volgens Jansen is er een rapport op komst van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) met daarin conclusies die een terugslag zullen gaan betekenen voor de mogelijkheden van het bedrijfsleven om zelfregulerende afspraken te maken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De conclusies van het rapport zouden volgens hem ook gevolgen hebben voor de afspraken die zijn gemaakt in het kader van Kip en Varken van morgen. "En de staatssecretaris weet dat ", aldus Jansen. "In dat licht is het ironisch en onverantwoord dat het Ministerie van Economische Zaken wil dat wij collectief en via afgestemd gedrag afspraken maken over prijsbeleid van supermarkten. De wereld op zijn kop", aldus Jansen.

De ACM geeft desgevraagd geen commentaar. "Wij doen geen uitspraken over lopende onderzoeken."

Laatste reacties

 • Zippie

  Vind je het gek met een staats secretaris die ooit vanuit de schoolbanken zo de politiek is ingerold?
  En dan nog met een PvdA ideologie.
  Maar gelukkig niet lang meer!

 • PetervanKempen

  Kwestie van tijd. De slinger gaat de andere kant op of te wel de wal keert het schip.

 • info36

  Ik wil even aangeven dat het CBL niet bepaald een organisatie is die iets met boeren opheeft.

 • a.van.hoof1

  info36, helemaal mee eens. Het CBL staat alleen maar voor de retail en die trekken al hun toeleveranciers en niet alleen de boeren het vel over hun oren. Afspraken over prijscompensatie, 'varken en kip van morgen'zijn niet te maken. Samenwerking is bij hun niet aan de orde. Links laten liggen dus, de betweters.

 • bbuizer

  Prima reactie van staatssecretaris Dijksma. Lijkt me niet verstandig van het CBL om het probleem van stunten met vleesprijzen te ontkennen. De advertenties met extreem lage vleesprijzen liegen er echter niet om. Daar kan geen boer op een duurzame manier vee voor houden. Dus meneer Jansen, kom uit uw defensief en geef het goede voorbeeld. U kunt het! Koop alleen duurzame producten in en zorg dat de boer(in) daarvoor goed betaald krijgt. De consument koopt echt wel als het niet goedkoper kan. @sfoodsupply

 • John*

  een supermarkt wil gewoon niet meer betalen voor zijn inkoop dan een andere supermarkt. En om dat zeker te weten moet je de inkoop drukken...

 • ed12345

  Het is gewoon te gek voor woorden dat de super een speciale aanbieding ongevraagd aan zijn toeleveranciers doorberekend
  Wij boeren zouden dat eens moeten proberen door te berekenen naar de voerleverancier of de kunstmest leverancier wij kennen van te voren het resultaat je bent direct klant af en we worden toch verplicht de rekening in vol te betalen

 • Ishtar

  mmmm, vreemd.....
  Ik krijg meer en meer het gevoel.
  Waarom hebben supermarkten een koepel die CBL heet?
  Dit is een verkrampte reactie van de CBL.
  Immers impliciet zegt ie, CBL zal nooit afspraken maken, nu niet en niet in de toekomst.
  Ook sorteert ie voor, op een schijnbaar al bekend ACM onderzoek?
  Waarom?
  Hij sorteert niet alleen voor, maar gaat zelf al conclusies maken, om zijn punt te maken dat Dijksma
  niet verantwoord bezig is.
  Lijkt me beter dat de conclusie is dat CBL ==> totaal als koepel
  overbodig is geworden met deze reacties.

 • Johnny Hogenkamp

  Wetende dat grossiersprijzen voor varkensvlees hooguit op € 3,00 per kilo liggen, wordt er op de 'kiloknaller' / aanbieding van € 4,00 echt geen geld bijgelegd door de supers. Gemiddeld rekenen ze over alle varkensvlees altijd nog € 6,50 per kilo. In doorsnee moet en zal de inkoopprijs over de kop en dat lukt wonderwel. Volgens mij kunnen wij nog wel wat van hun marketingstrategie leren......

 • Ishtar

  CBL kreeg het rapport niet van WD.
  Zou ik ook niet doen als ik WD was, laat CBL zelf maar eerst met cijfers komen.
  Of houd de CBL het niet bij?
  Waarom heeft de CBL niet zijn eigen cijfers?
  Zo moeilijk is dat toch niet als koepel van ====> supermarkten?
  Wat doen ze dan wel?

 • w v gemert

  Mijn naam is haas en ik weet nergens van: getekend CBL.

 • Sjakkie

  Enig maatschappelijk verantwoord gedrag is het cbl al jaren vreemd.
  Een belangenbehartiger pur sang.
  Maar ze zijn langzaam hun eigen graf aan het graven.
  Het moment komt dat hun machtsmisbruik niet meer te verbergen valt.

 • Ishtar

  CBL gebruikte ook al in het verleden total uit de duim gezogen raporten van Nedvang omdat CBL
  van het statiegeld af wilde.
  Wie gaf opdracht voor dat rapport?

  Atsma botst met inspectie over statiegeld
  <>

  Dus Dijksma, en niemand eigenlijk zou de CBL serieus moeten nemen.
  Advies aan Dijksma gewoon zuchtend,
  -maandag 09:00h CBL op het matje roepen, en laat CBL om 09:00h hun cijfers maar leveren.
  -kan Dijksma dat vergelijken met cijfers van WD, en kan WD kijken waar de verschillen in zitten.
  Of kan de CBL geen cijfers leveren?
  Wel klagen, maar geen cijfers leveren?
  Pffffff.......

 • koestal

  Dijksma praat als een dieetise

 • koestal

  CBL gaat voor de aandeelhouders van AHOLD

 • Hindrik66

  Hogenkamp, gelukkig toch nog 1 die enigszins begrijpt wat marktwerking is

  helemaal eens

 • Hindrik66

  Koestal idd, het zou ook wel vreemd zijn als ze de taken van Lto, Nvv,Nmv,Nvp en Nav zouden overnemen

 • gjcamps

  Handel is handel....... Bij de supers maakt het niet wat je verkoopt maar DAT je verkoopt. Of het nu om de bananen boer gaat of een Nederlandse pluimveehouder, je bepaalt zelf tot hoever je gaat.

 • Gerard Groot Koerkamp

  We moeten bezig zijn met de prijs die we als boer beuren.Het spanningsveld moet bij de achterdeur liggen.De prijzen in de winkel komt tot stand wanneer de deal met ons al gesloten is.De supermarkten willen zo veel mogelijk vlees verkopen en dat moeten ze zelf maar uitzoeken hoe ze dat doen,dat is ook in ons belang.Ik denk dat W.K.zich maar beter bezig kan houden of het katte voer niet veel ter duur is.

 • Jan Veltkamp

  Velen zullen het niet leuk vinden maar het CBL staat tenminste voor z'n groep. Waarom heeft de landbouw niet van die actieve voortrekkers? Daarbij komt dat ik het idioot vind om een product mee te geven met een handelaar en dan maar afwachten wat hij er voor wil geven. Dat doet toch niemand/ Niet de benzine pomp, niet de supermarkt, nergens niemand alleen de boer. Moet jij een proberen ham mee te nemen uit de supermarkt en af te spreken dat je hem betaald als je het opgegeten hebt. Of misschien realistischer een restaurant die eerst de spullen meeneemt diners serveert en van de fooi van de gasten laat afhangen hoeveel hij voor het vlees gaat geven. Totaal onrealistisch maar de boeren doen het wel. Zorg eens voor goede vermarketing. Houdbaarheid is geen excuse want cola heeft een houdbaarheid van jaren en is duurder dan melk. Het is puur en alleen de verkoop waar het om draait.

 • gjcamps

  Ja Jan, niet alleen cola maar water met bubbels is duurder dan melk. Marketing en imago doen we te weinig aan. NL agro producten zijn prima en wij hoeven niet bang te zijn voor gen-bulk producten uit USa

 • oeleboele

  Jan Veltkamp, helemaal mee eens, maar dan moeten de boeren de kans ook krijgen om op die manier (goede vermarkting) te werk te gaan en die is er niet, want dan haalt de retail de producten uit landen waar ze goedkoper produceren en waar ze aan veel minder regels hoeven te voldoen, en verkopen het vervolgens als goed ´gecontroleerd´ product. En de consument die trapt er weer met open ogen in!

 • koestal

  Hij is wel blij met de lage vleesprijzen,maar dat zal ie niet hardop zeggen

 • Jan van het Zand

  Hij is blij met de lage vleesprijzen? Ja, natuurlijk is hij daar blij mee. Lagere vleesprijzen betekent meer kg. vlees over de toonbank en dus meer omzet. Op die manier wordt er meer vlees gegeten.
  Doe uw ogen open. Mensen eten naar de inhoud van hun portemonnee. En daarom eten ze veel meer kg. kippenvlees dan varkensvlees of rundvlees. Wakker Dier dat is een mediablaster van een stelletje Amsterdammers, die goed overweg kunnen met digitale terreur. Dat is een hobbyclubje.
  Het is ook een stelletje, dat duidelijke trekjes kent van veganisme, en zich afzet tegen de gangbare landbouw. Rijke luiszoontjes en dochtertjes, die geld zat hebben om duur vlees of duur ander voedsel te kopen.
  Dat is niet de consument waarvoor de gangbare landbouw produceert. Die heeft namelijk geldgebrek en een rode betaalrekening elke laatste dag van de maand.
  Dijksma is nogal beïnvloedbaar door kleine clubjes met een ideologische gedachtengoed. Daar wemelt het in Wageningen ook wel van.
  Maar niemand in Nederland kan garanderen dat als we stoppen met het houden van pelsdieren in Nederland, dat er dan minder pelsdieren worden gehouden in de wereld. En wat men helemaal niet kan garanderen, is de kwaliteit van de houderij van deze pelsdieren in het buitenland.
  Kortom: De dierenhouderij verplaatsen over de grens is bijna voor 100 procent een verslechtering voor het dierenwelzijn van de verplaatste dierenhouderij uit Nederland.
  Dijksma kijk uit met wat u doet. Het effect is wellicht negatief.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.