AlgemeenNieuws

Brabant wil eigen veehouderijwet

Sint-Michelsgestel – Het provinciebestuur van Noord-Brabant gaat pleiten bij het kabinet voor een eigen wet die de verduurzaming van de Brabantse veehouderij mogelijk moet maken.

Brabant zal niet accepteren dat de transitie naar een duurzame veehouderij wordt geblokkeerd door één uitspraak van de rechter. Dat zegt Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Brabant. Hij deed zijn uitspraak tijdens het slot van een tweedaags beraad van burgers, milieuorganisaties, gemeenten en agrariërs over de verduurzaming van de Brabantse agrofoodketen. Van de Donk doelt op de uitspraak van de Raad van State (RvS) vorige week. De RvS oordeelde dat gemeenten en provincies het ruimtebeleid niet mogen gebruiken om landbouwbedrijven extra regels op te leggen. Regels voor diergezondheid, dierenwelzijn, brandveiligheid en fijnstof horen niet thuis in het ruimtebeleid, aldus de hoogste rechter.

Van de Donk: “Brabant legt zich niet neer bij deze uitspraak van de RvS. We moeten manieren vinden om de transitie naar een duurzame veehouderij wettelijk te beschermen. We laten ons beleid niet meer van ons afnemen. Ik heb voldoende stof voor een interessant gesprek hierover met de premier.”

Brabant wil een eigen wet à la de Rotterdamwet in 2005 die de stad moest helpen bij het reguleren van het aantal lage inkomens in stadswijken. Verantwoordelijk provinciebestuurder Yves de Boer: “Zo’n speciale wet hebben wij ook nodig. De huidige wet –en regelgeving remt de ontwikkeling van ons buitengebied. Brabant moet kunnen innoveren. Ik ga daarvoor pleiten bij staatssecretaris Sharon Dijksma.”

Beheer
WP Admin