AlgemeenNieuws

Bom onder provinciaal beleid veehouderij

Den Haag – Gemeenten en provincies mogen het ruimtebeleid niet gebruiken om landbouwbedrijven extra regels op te leggen. Alleen ruimte-relevante eisen mogen worden opgenomen in een provinciale verordening ruimte of een gemeentelijke bestemmingsplan. Regels voor diergezondheid, dierenwelzijn, brandveiligheid en fijnstof horen niet thuis in het ruimtebeleid.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State (RvS) over een bestemmingsplanwijziging in de Brabantse gemeente Reusel-De Mierden. De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen voor de juridische houdbaarheid van het Groninger Verdienmodel en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore.

De hoogste rechter oordeelde deze week dat de thema’s ammoniakemissie, bedrijf en omgeving, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn, energie en fijnstof in het bestemmingsplan van de gemeente Reusel-De Mierden niet ruimtelijk relevant zijn en dus niet in het bestemmingsplan mogen worden opgenomen. De Brabantse gemeente zette alle 160 veehouderijbedrijven in 2012 op slot gezet en legde in het bestemmingsplan in 2013 vast dat alleen veehouderijbedrijven die voldoen aan de gemeentelijke Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) mogen uitbreiden. Reusel-De Mierden is één van de meest veedichte gebieden van Nederland. De gemeente heeft een varkensdichtheid van 20,5 varkens per inwoner, terwijl dat voor heel Nederland gemiddeld 0,8 varken per inwoner is.

GVM en BZV onder vuur

Deze uitspraak van de RvS heeft mogelijk grote gevolgen voor de juridische houdbaarheid van het Groninger Verdienmodel (GVM) en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV); provinciale beoordelingsinstrumenten voor veehouderijbedrijven waarin diverse niet-ruimtelijk relevante eisen zijn opgenomen. Ook Gelderland werkt aan een dergelijke duurzaamheidsmaatlat waarmee de provincie de ontwikkeling van de veehouderij wilt sturen.

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde in de provincie Gelderland voor land- en tuinbouw en natuur en milieu, is niet verbaasd over de uitspraak van de RvS. “Dat sommige elementen en doelen moeilijk in ruimtelijk beleid op te nemen zijn, hebben we onderkend en daarom is onze omgevingsvisie ook nog niet volledig uitgewerkt. Doelen voor dierenwelzijn en volksgezondheid regelen via ruimtelijke ordeningsbeleid is heel lastig”, aldus Van Dijk.

Brabant heeft vanaf het begin gezegd twijfel te hebben over de juridische houdbaarheid van de eigen ruimteregels waar onder de BZV en probeert via de landelijke overheid alsnog een fiat te krijgen. Dit wordt in het voorjaar verwacht.

Beheer
WP Admin