Home

Nieuws 22 reacties

Boer maant tot financiële behoedzaamheid

Amersfoort – Melkveehouders moeten dit jaar goed op hun financiën letten. Dat zegt Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina.

Qua melkprijs wordt dit jaar mogelijk een net zo onvoorspelbaar jaar als vorig jaar. De markt zit momenteel in een flinke dip en herstel dient zich vooralsnog niet aan. Het is mooi dat de zuivelmarkt iets lijkt uit te bodemen, maar daaraan mogen geen al te vergaande conclusies worden verbonden, aldus Boer. Diverse grote zuivelimporteurs zijn nog behoedzaam, het aanbod blijft nog groot en er zijn nog veel niet verkochte voorraden die boven de markt zweven.

Meer in de special Trends 2015 in weekblad Boerderij van dinsdag a.s.

Laatste reacties

 • Tearpoal

  Wellicht is deze moraal ook binnen FC door te voeren.

 • alco1

  Daar heb je gelijk in Tearpoal.
  Alle uitspattingen in het verre buitenland kunnen positief uitpakken, maar ook net zo goed als een loden last om je nek blijven hangen.
  Trouwens denk ik toch wel dat er een achterdeur constructie is dat de stekker zonder teveel verliezen uit de projecten getrokken kunnen worden.

 • Marco22

  Misschien is beter voor RFC nog meer (duurzaamheids)eisen over haar boeren uit te strooien.

 • koestal

  voorzichtig aan met de uitgaven,kan nooit kwaad

 • haam

  Een lagere melkprijs voor de boeren word uitgekeerd door de FC , als het dus slechter gaat zouden zij dus eerst eens heel kritisch naar de eigen organisatie moeten kijken en daar eerst de bezem eens grondig door moeten halen, vooral in amersfoort gezien alle gekke extra eisen..

 • info36

  De rest van de werkende bevolking wel, maar boeren mogen gewoon niets verdienen. Dat schijnt ook heel normaal te zijn. Vandaar dat advies.

 • info36

  De rest van de werkende bevolking wel, maar boeren schijnen niets te mogen verdienen.Schijnbaar is dat heel gewoon, vandaar dat advies.

 • Ishtar

  @7 dat is idd afgesproken.
  Boeren tellen niet mee op het intrenationale geld verdeling, ze moeten net genoeg verdienen ,en zeker niet meer.
  Niet door mij afgesproken, maar door je eigen agri vertegenwoordigers, en eigen politieke vertegenwoordigers van de cda en vvd en de wur.

 • jan007

  Hoezo niks verdienen? Volop investeren in grond gebouwen melkrobots als de boel verkocht wordt zijn de meesten miljonair. Ik denk dat klagen niet terecht is

 • Mozes

  @alco, jij hebt het over 'uitspattingen' in het verre buitenland. Hiermee suggereer je dat er in het buitenland grote en mogelijk onverantwoorde uitgaven gedaan worden. Er zijn wel wat overnames gedaan die een bepaalt bedrag gekost zullen hebben. Maar ik heb tot nu toe geen enkele aanwijzing dat dit onverantwoord is.
  Daarnaast heeft men veel inspanning gedaan om marktposities te veroveren. In China met de kindervoeding en ook in Mexico. Het kenmerk van deze inspanning was nou juist dat dit gerealiseerd werd met extreem lage kosten.
  Normaal moet je bij dit soort activiteiten jaren meer uitgeven dan het opbrengt. Vele jaren van aanloopverliezen voordat je voor het eerst een positief resultaat haalt. De marktpositie in China heeft men zo goedkoop weten te bemachtigen dat direct het eerst jaar al winst werd gemaakt.

 • sneek1

  Je hebt een goeie snaar te pakken Ruurlo 70

 • Mels

  Als er voldoende grond bij is wel ja en als die overwaarde op diezelfde grond niet in die robots en stallen gestopt is zeker miljonair. Anders nope. Stal voor 100plus koeien is al waardeloos bij oplevering en als dan de bank om het hoekje komt is t geld OP.

 • Hans Sudfryslan

  Mels je vergeet nog 1 ding , als er dan nog winst is dan gaat de fiscus nog met een deel weg en dan blijf er ook nagenoeg niets over .

 • Mels

  Ja idd Hans. Moraal van het verhaal? Boeren met een nieuwe stal hebben zichzelf blut geinvesteerd.....

 • daantje

  precies mels
  n dan maar hopen dat ze uitgekocht zijn en de kar kunnen trekken
  de rest die geleend/overbeleend zijn hangt in een strop

 • bucks

  Hahaha dat ze dit durven te zeggen . Miljoenen worden er in bodemloze putten gestoken in projecten die niks opleveren . Allemaal boerengeld . Neem Wageningen kostte minimaal 35 miljoen . Terwijl 10 km verderop een prachtig onderzoekscentrum staat waar alle kennis en faciliteiten aanwezig zijn. Maar ja bedrijf is inmiddels zo groot dat de verdeel en heers politiek perfect werkt en de individuele boer niks te zeggen heeft.

 • landboer

  Mozes ik denk dat over een paar jaar de chinezen het zelf doen, ze zijn zeer leergierig en kunnen alles namaken!

 • Mozes

  @landboer, het schijnt dat de Chinesen nu al ruwvoer importeren uit Canada. Voor verszuivel moet de melk in China zelf geproduceerd worden. Voor andere zuivel is dat niet nodig. Vooral kindervoeding kunnen ze beter blijven importeren. Er wonen in China gewoon teveel mensen op onvoldoende bruikbare landbouwgrond dat ze alle voeding zelf kunnen produceren.

 • BO(skabout)ER

  Piet Boer schopt ook wat open deuren in.

 • minasblunders1

  Maar wel rijkelijk laat........het gaat nu niet meer helpen.

 • Fermer

  @Mozes, las net dat een Chinese melkverwerker een samenwerkingsverband is aangegaan met Sodiaal, en samen gaan ze vanaf 2015 ong. 120.000 ton babymelkpoeder en 30.000 ton lactoserum op de Chinese markt afzetten vanuit Bretagne Frankrijk. De Chinese tak beschikt reeds over een afzetkanaal in China, waarbij een 700 distributeurs en een 27.000 detaillisten de producten aan de Chinese man/vrouw zullen brengen. Naast dat de Chinesen dus zelf hun binnenlandse productie opschalen en verbeteren, regelen ze dus ook hun behoefte op hun manier : het onder hun supervisie produceren van voedingsmiddelen ver van huis, oa in Afrika maar dus ook in Europa.

 • Mozes

  @emmerei, ze hebben meer van dit soort samenwerkingen. Zo is er een samenwerking tussen China en FC. FrieslandCampina helpt China bij het ontwikkelen van kwaliteitsprogramma's in ruil voor toegang tot de markt. Er blijft dus altijd een belangrijk deel import.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.