Home

Nieuws 3 reacties

'Begrip bij EZ over knelpunten in mestregelgeving'

Nijkerk – Onder meststoffendistributeurs heerst grote onrust vanwege nieuwe regels voor mestmonsters. Laboratoria mogen door de nieuwe regels een fors deel van de monsters niet in behandeling nemen, maar brengen voor de 'forfaitaire vrachten' wel kosten in rekening aan leverancier of afnemer. Cumela overlegt met het ministerie van Economische Zaken en heeft goede hoop dat regelgeving zo wordt bijgesteld dat het uitvoerbaar en betaalbaar blijft.

Op 1 april treden nieuwe regels voor het vervoer van vaste mest in werking. Het ministerie koerste erop dat een heel groot deel van de vrachten van vaste mest door een onafhankelijk monsternemer worden bemonsterd. Duur, tijdrovend en onpraktisch, aldus secretaris meststoffendistributie Hans Verkerk van Cumela. "Ons lijkt het verstandiger periodiek en op partijniveau monsters te nemen." Hij voerde dinsdag overleg met het ministerie op hoog ambtelijk niveau.
In het gesprek kwam de toezegging om de komende week op hoog niveau door te spreken. Hierbij zijn de voorstellen en regels zoals ze er nu liggen niet heilig, aldus Verkerk. Ze kunnen vervangen worden door alternatieve voorstellen en regels, die hetzelfde doel bereiken, maar voor de sector wel praktisch toepasbaar, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. De mogelijke alternatieven komen volgende week in een bestuursvergadering van Cumela op tafel.
Vrachtwagens moeten vanaf 1 april ook uitgerust zijn met vaste AGR-GPS-systemen die volgen waar een vrachtwagen laadt en lost. Cumela zegt al een jaar aan te geven dat een deel van de maatregelen niet bijdraagt aan fraudebestrijding. Vooral de sensoren en de automatische laad- en losdetectie worden door ondernemers gezien als storingsgevoelige onderdelen. Voor ondernemers  is de meerwaarde onduidelijk: de sensoren kunnen niet in de laadbak kijken of daar wel mest in is geladen.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  en dat allemaal voor het beste wat de bodem kan krijgen........vaste mest.
  TRIEST dat het zo moet.

 • deer123

  Nederland wordt een ARM land

 • landboer

  Gewoon alles forfaitair scheelt een hoop gedoe, en cumela een hoop klanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.