Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:8 jan 2015

Banken verwachten stabiel jaar

Doetinchem - Rabobank en ING verwachten dit jaar geen grote veranderingen in financieringsaanvragen ten opzichte van 2014. Wel zal de vraag naar liquiditeit in het eerste half jaar stijgen vanwege matige prijzen voor melk, vlees en consumptieaardappelen.

2015 is een jaar waarin veel veranderingen zullen plaatsvinden in de zuivelsector vanwege het afschaffen van het melkquotum. Toch zal dit weinig effect hebben op de financieringsaanvragen en kredietverlening. Dat verwachten Rabobank en ING. Ruud Huirne, directeur agri en food bij Rabobank Nederland: "De agrarische sector zal voortborduren op het afgelopen jaar. Ook de rente en financieringseisen zullen niet veranderen ten opzichte van vorig jaar."

Volgens Huirne zal de trend dit jaar doorzetten dat de bank niet alleen financier zal zijn van nieuwe investeringen. Een ondernemer zal meer afhankelijk worden van een derde geldschieter, aldus Huirne. Hij benadrukt dat de sector dit jaar hard zal werken aan het herstel van de schade die de vogelgriep heeft veroorzaakt.

Cor Bruns, sectormanager bij ING verwacht dat het wegvallen van de export naar Rusland ook dit jaar veel impact zal hebben. "Ook al zou Rusland de grens weer openen voor voedsel dan nog kan de gemiddelde Rus geen buitenlandse producten kopen omdat ze te duur zijn."

Bruns verwacht meer liquiditeitsaanvragen van melkveehouders in het eerste helft van 2015 omdat de melkprijs nog matig zal blijven tot de zomer. Ook akkerbouwers zullen een prijsdip te verwerken krijgen voor de consumptieaardappelen. De prijzen in de pluimveehouderij herstellen zich wel. In de varkenshouderij blijft het eerste kwartaal de prijsdruk nog groot, verwacht Bruns.

De grondprijs zal dit jaar vermoedelijk gaan oplopen vanwege de verplichte grondgebondenheid voor melkveehouders. Maar weinig melkveehouders zullen door gebrek aan liquiditeit in de eerste helft van 2015 grond kunnen kopen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Klopt deze zin?
  'Maar weinig melkveehouders zullen door gebrek aan liquiditeit in de eerste helft van 2015 geen grond kunnen kopen.'

 • maxisprint

  Klopt volledig met het IQ van de schrijver

 • zon

  Bank gaat de waarde van zijn onderpand niet omlaag praten.

 • agratax2

  Melkquotum is als onderpand Waardeloos na 1 april. Wie zijn quotum nog moet afschrijven kan zijn belasting aangifte wel snel inleveren, komt er hopelijk nog wat terug van de afgelopen goede jaren. Zo'n teruggave zou de komende maanden / jaren wel eens goed van pas kunnen komen.

 • minasblunders1

  Helemaal mee eens, Maxisprint. Kwam deze man niet uit.....Wageningen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.