AlgemeenNieuws

BMC Moerdijk sluit varkens- en rundveemest uit

Moerdijk – De mestverbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk wil geen mestverwerkingscontracten meer afsluiten met varkens- en rundveehouders. Dat betekent dat 5 miljoen kilo fosfaat niet beschikbaar is voor verwerking voor deze sectoren. De pluimveehouders willen niet langer meewerken aan het oplossen van het mestprobleem veroorzaakt door varkens- en rundveehouderij.

BMC Moerdijk verbrandt 440.000 ton stapelbare pluimveemest per jaar, goed voor 9 miljoen kilo fosfaat. Ongeveer 5 miljoen kilo fosfaat heeft BMC aan capaciteit beschikbaar voor varkens- en rundveehouders. Deze hoeveelheid is niet langer beschikbaar in de vorm van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO) of driepartijenovereenkomsten (3PO). Ad van Schijndel, directeur van Orgafert, regelt de mestaanvoer voor de Coöperatieve Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP) naar BMC. “De varkens- en rundveehouders moeten zelf hun mestprobleem oplossen. BMC is opgezet voor en door pluimveehouders. Wij voelen ons niet verantwoordelijk voor andere sectoren en bieden geen extra verwerkingscapaciteit meer aan.”

Van Schijndel geeft ook de administratieve rompslomp te groot te vinden bij het afsluiten van een VVO of 3PO. “We gaan dat circus niet nog een keer opstarten.”

Vorig jaar bood BMC wel de mogelijkheid om varkens- en rundveemest te contracteren met een VVO of 3PO. Toen hebben varkens- en rundveehouders nauwelijks gebruikt gemaakt om hun mestverwerkingsplicht in te vullen door een contract af te sluiten met BMC. Van Schijndel vond het gebrek aan animo teleurstellend en daarom ziet BMC af om dit jaar weer de poorten voor varkens- en rundveehouders open te zetten. “We voelen ons niet langer geroepen om de varkens- en rundveehouderij in de benen te houden. Iedere sector moet zijn eigen problemen oplossen.”

Mestverbrandingsinstallatie BMC Moerdijk is in 2008 opgezet door zevenhonderd pluimveehouders verenigt in de coöperatie DEP. Zij leveren hun mest tien jaar lang voor €18 per ton. De pluimveehouders zijn mede eigenaar van BMC. Orgafert regelt de mestaanvoer naar BMC en is een dochtermaatschappij van DEP. 

Diverse marktpartijen verwachten dat de impact van het besluit van BMC beperkt zal zijn dit jaar omdat er al weinig interesse was van veehouders anders dan de leden van DEP om een overeenkomst af te sluiten met de mestverbrander. Jaap Uenk van loonwerkersorganisatie Cumela verwacht echter wel dat de druk op de mestmarkt in de zuidelijke provincies groter zal worden door het wegvallen van de verwerkingscapaciteit van BMC voor varkens- en rundveehouders. “Veel meer bedrijven zijn mestverwerkingsplichtig. Er zal vooral meer rundveemest verwerkt moeten gaan worden. Het is nog onduidelijk hoeveel verwerkingscapaciteit er werkelijk beschikbaar is.”

De veehouderij moet dit jaar 28 miljoen kilo fosfaat verwerken dan wel exporteren.

Beheer
WP Admin