Home

Nieuws 14 reacties

BMC Moerdijk sluit varkens- en rundveemest uit

Moerdijk - De mestverbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk wil geen mestverwerkingscontracten meer afsluiten met varkens- en rundveehouders. Dat betekent dat 5 miljoen kilo fosfaat niet beschikbaar is voor verwerking voor deze sectoren. De pluimveehouders willen niet langer meewerken aan het oplossen van het mestprobleem veroorzaakt door varkens- en rundveehouderij.

BMC Moerdijk verbrandt 440.000 ton stapelbare pluimveemest per jaar, goed voor 9 miljoen kilo fosfaat. Ongeveer 5 miljoen kilo fosfaat heeft BMC aan capaciteit beschikbaar voor varkens- en rundveehouders. Deze hoeveelheid is niet langer beschikbaar in de vorm van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO) of driepartijenovereenkomsten (3PO). Ad van Schijndel, directeur van Orgafert, regelt de mestaanvoer voor de Coöperatieve Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP) naar BMC. "De varkens- en rundveehouders moeten zelf hun mestprobleem oplossen. BMC is opgezet voor en door pluimveehouders. Wij voelen ons niet verantwoordelijk voor andere sectoren en bieden geen extra verwerkingscapaciteit meer aan."

Van Schijndel geeft ook de administratieve rompslomp te groot te vinden bij het afsluiten van een VVO of 3PO. "We gaan dat circus niet nog een keer opstarten."

Vorig jaar bood BMC wel de mogelijkheid om varkens- en rundveemest te contracteren met een VVO of 3PO. Toen hebben varkens- en rundveehouders nauwelijks gebruikt gemaakt om hun mestverwerkingsplicht in te vullen door een contract af te sluiten met BMC. Van Schijndel vond het gebrek aan animo teleurstellend en daarom ziet BMC af om dit jaar weer de poorten voor varkens- en rundveehouders open te zetten. "We voelen ons niet langer geroepen om de varkens- en rundveehouderij in de benen te houden. Iedere sector moet zijn eigen problemen oplossen."

Mestverbrandingsinstallatie BMC Moerdijk is in 2008 opgezet door zevenhonderd pluimveehouders verenigt in de coöperatie DEP. Zij leveren hun mest tien jaar lang voor €18 per ton. De pluimveehouders zijn mede eigenaar van BMC. Orgafert regelt de mestaanvoer naar BMC en is een dochtermaatschappij van DEP. 
Diverse marktpartijen verwachten dat de impact van het besluit van BMC beperkt zal zijn dit jaar omdat er al weinig interesse was van veehouders anders dan de leden van DEP om een overeenkomst af te sluiten met de mestverbrander. Jaap Uenk van loonwerkersorganisatie Cumela verwacht echter wel dat de druk op de mestmarkt in de zuidelijke provincies groter zal worden door het wegvallen van de verwerkingscapaciteit van BMC voor varkens- en rundveehouders. "Veel meer bedrijven zijn mestverwerkingsplichtig. Er zal vooral meer rundveemest verwerkt moeten gaan worden. Het is nog onduidelijk hoeveel verwerkingscapaciteit er werkelijk beschikbaar is."
De veehouderij moet dit jaar 28 miljoen kilo fosfaat verwerken dan wel exporteren.

Laatste reacties

 • pb1974

  dit is jammer, het is denk ik in ieders belang om elkaar te helpen of je in de rundvee of kippen of varkens sector zit.

 • bankivahoen

  Prima besluit, deelnemers aan Dep hebben al jaren hun nek uitgestoken en meer betaald als de free riders, als ook de varkens en rundveesector mee gaat liften op de toch al wankele schouders van de pluimveesector dan is het hek van de dam. Zolang het niet flink in het voordeel is van BMC , Dep en de pluimveehouders dan zeg ik ook zoek het zelf maar uit.
  Nogmaals een prima besluit !

 • koen.kerkhof1

  Inderdaad een zeer goed besluit.
  Laat varkens en rundveehouders ook eens in actie komen, pluimveehouders hebben al jaren het mestprobleem opgelost. ( hierdoor is het voor de varkens en rundveehouders ook goedkoper geweest. )

 • John*

  scheiden op boerenerf en dikke fractie de grens over. Niet zo moeilijk doen met al die centrale installaties waar de vergunningen nauwelijks van de grond komen! De Dunnen fractie kan op veel minder grond en hoeft dus niet zover uitgevent te worden!

 • Wim 1

  Niet slim, 5.000.000 kg fosfaat maal 1 euro delen door 440.000 ton is 11.36 euro waren ze klaar geweest voor minder dan 7 euro per ton.

 • johannesspook

  Koop gezamelijk een mobiel mestscheider die een groep boeren aan kan.
  Is dat toch mogelijk?

 • EMERGO!

  @John: scheiden is geen verwerken! de dikke fractie dient ook nog gehygieniseerd te worden!
  Bovendien wanneer dunne fractie uitgereden wordt, geldt een werkingscoefficient van 80(!!)% uit de N uit drijfmest! Dit is dus geen oplossing.
  Bovendien moet er inderdaad veel meer verwerkt gaan worden. de plaatsingsruimte gaat omlaag, het verwerkingspercentage omhoog.
  Ik heb al gezien dat mensen die vorig jaar 90 kilo P2O5 hadden te verwerken, dit jaar op 600 kilo komen! of zelfs nog meer.
  We zijn nog lang niet van het probleem af! mijn advies: regelen die afzet en verwerking! dan weet je wat het kost. Doorwerken!

 • John*

  moet ook even aan de por regeling denken. Bedrijven die daaraan mee willen doen moeten alles volledig verwerken. Misschien dat ze daar een punt mee willen maken? Minder Por naar varkenshouders en meer naar de pluimveehouderij omdat zijn de zaakjes wel voor elkaar hebben? Daarnaast moeten er natuurlijk deelnemers nu ook meer verwerken.

 • John*

  Dus eigenlijk is die 5.000.000 kg van bmc moerdijk voor de verwerkingsplicht onbenut gebleven... En heeft de sector in 2014 ruimschoots aan de doelstelling voldaan. Dit bied perspectief voor de toekomst :)

 • j.verstraten1

  Raar verhaal. De handel in VVO's wordt door diverse partijen opgepakt die er blijkbaar een boterham aan verdienen en BMC vindt het teveel rompslomp? Ze laten wel potentieël €10 miljoen 'rompslomp' lopen.

 • Matthijs Verhagen

  Is dit niet gewoon een slim schijnstatement van BMC plus consorten om de druk wat op te voeren? Cq de prijzen wat te kietelen. 65 procent kans van wel.

 • jan007

  Zeer goed besluit en goede uitleg van van Schijndel. Je mag trots zijn op de pluimveesector met zijn echte ondernemers! Niet laten verkwanselen door een sector die door subsidie in de benen wordt gehouden.

 • boerB

  Goede keus van BMC. Vooral rundveehouders moeten hun zaakjes is beter op orde krijgen. Ze hoefden ook al niet met dierrechten te werken. Dus laat ze zelf maar investeren in mestverwerking nu ze ook ruim uitbreiden in het fosfaat.

 • Matthijs Verhagen

  Het zijn in potentie toch wel dure principes. Je zou het als pluimveehouder ook zo kunnen zien dat freeriders van voorheen nu eindelijk gaan meebetalen. Pluimveehouders kunnen nu munt slaan uit hun voortrekkersrol. Daar zijn de vvo's toch voor.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.