AlgemeenNieuws

ABN Amro gedagvaard om renteswaps

Amsterdam – Financieel activist Pieter Lakeman dagvaardt staatsbank ABN Amro vanwege de verkoop van ‘ondeugdelijke’ renteswaps aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat meldt EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien.

Volgens Lakeman heeft ABN Amro ondernemers misleid bij de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten die bedoeld waren om de risico’s van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb’ers lijden nu juist verlies op deze producten en komen in financiële problemen.

Bij renteswaps wordt de variabele rente geruild tegen een vaste rente. Die rente bleek echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen. Zo bleek ABN Amro later de rente eenzijdig te kunnen verhogen. Ook moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de swap door de gedaalde rente een negatieve waarde had gekregen, stelt Lakeman. Hij eist namens een groep klanten van ABN Amro dat de bank de bestaande swapcontracten vernietigt en de te veel geïnde rente terugbetaalt.

Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt een dagvaarding te hebben ontvangen. Maar hij kon nog geen inhoudelijk commentaar geven. “We bekijken het nu.”

Beheer
WP Admin