Home

Nieuws 8 reacties

ABN Amro gedagvaard om renteswaps

Amsterdam - Financieel activist Pieter Lakeman dagvaardt staatsbank ABN Amro vanwege de verkoop van 'ondeugdelijke' renteswaps aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat meldt EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien.

Volgens Lakeman heeft ABN Amro ondernemers misleid bij de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten die bedoeld waren om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb'ers lijden nu juist verlies op deze producten en komen in financiële problemen.

Bij renteswaps wordt de variabele rente geruild tegen een vaste rente. Die rente bleek echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen. Zo bleek ABN Amro later de rente eenzijdig te kunnen verhogen. Ook moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de swap door de gedaalde rente een negatieve waarde had gekregen, stelt Lakeman. Hij eist namens een groep klanten van ABN Amro dat de bank de bestaande swapcontracten vernietigt en de te veel geïnde rente terugbetaalt.

Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt een dagvaarding te hebben ontvangen. Maar hij kon nog geen inhoudelijk commentaar geven. "We bekijken het nu."

Laatste reacties

 • alco1

  Oei. Pieter Lakeman pakt niet zomaar iets op.

 • bertes

  aanpakken. ze hebben bij ons gewoon de opslag met 1% verhoogt.

 • niek brabant

  Lakeman die oproept om spaargeld masaal op te nemen, wetende dat dan de bank omvalt en er veel mensen veel geld verliezen. ik hou daar niet van (en dan zeg ik het netjes). dat de renteswaps zo niet kunnen dat geloof ik.

 • Tuig

  De bank kan en heeft de opslag bij veel klanten verhoogt, gewoon omdat er niet genoeg op verdient wordt. Dat klanten dan hoger kosten hebben interesseert de bank niet zo heel veel.

 • pinkeltje

  Afgelopen week mijn eerste incasso gehad á 38,75 van ABN Amro 'Bereidstellingprovisie van uw kredietfaciliteit'. Het bedrag dat ze inmiddels in rekening brengen voor rekeningcourantkrediet wanneer je niet in het rood hebt gestaan op de betaalrekening. Volgens de bank is het heel terecht want ook als je niet in het rood staat moeten ze toch geld achter de hand houden voor het geval je wel (tijdelijk) in het rood zou staan. Sta je in het rood dan rekenen ze 13,5 procent rente op jaarbasis. Hoezo de rentes zijn historisch laag en de banken verdienen te weinig?

 • geen boer

  kansloze actie van een publiciteitsgeile drammer met Asperger die nog even een paar centjes wil binnenharken. Bij de DSB heeft ie uiteindelijk niks voor zijn 'klantjes' bereikt, en hier al helemaal niet. Zoals bekend zijn renteswaps een rente-verzekering voor bedrijven, de rechter maakt gehakt van zo'n huilie-huilie-achteraf claim.
  Terecht.

 • zon

  #5,deze bereidstellingsprovisie was in 2014 ook al,moet zeggen dat de rente bij rood staan wel zeer fors is.

 • zon

  Het rentebeleid is krom,banken kunnen voor niets geld lenen en lenen het uit voor veel.
  Dwang om uitwassen in percentages tegen te gaan zitten er niet bij.
  De overheden hopen dat banken de lage rentes doorgeven.
  Vrij naief.
  Eerst zorgen de banken zeer goed voor zichzelf en veel later komt de klant.
  Je kunt net zo goed de burger rechtstreeks geld geven wil je de inflatie verhogen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.