Home

Nieuws 3 reacties

Zes aanvragen voor producentenorganisaties

Den Haag - Zes organisaties hebben bij het ministerie van Economische Zaken om erkenning gevraagd. Zij willen in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor een Algemeen verbindend verklaring van voorschriften voor hun eigen sectoren.

Dat blijkt uit een brief van minister Henk Kamp aan de Tweede Kamer. De minister denkt dat de zes aanvragen tijdig kunnen worden verwerkt, zodat ze operatief kunnen zijn op 1 januari als productschappen ophouden te bestaan.

De minister zegt te verwachten dat in de tuinbouw en de akkerbouw sectoroverstijgende organisaties ontstaan die over meerdere producten gaan.  Hoewel de Europese regels vereisen dat producentenorganisaties betrekking hebben op één product of gewas, biedt de regeling wel ruimte om samenwerkingsvormen aan te gaan tussen verschillende producentenorganisaties, waardoor in feite een sectorbrede organisatie ontstaat.

De minister zegt heel voorzichtig om te zullen gaan om met aanvragen om voor een gehele sector heffingen in te voeren. Maar hij staat welwillend tegenover financiering van collectief onderzoek en innovatie.

In antwoord op vragen van het CDA zegt Kamp dat hij wil voorkomen dat de producentenorganisaties met algemeen verbindend verklaarde voorschriften het vrije ondernemerschap inperken. Als dergelijke maatregelen nodig zijn vanwege het publieke belang, dan moet dat niet via de producentenorganisaties worden geregeld, maar via de Tweede Kamer of het ministerie.

Kamp is het niet eens met LTO Nederland dat de regeling niet uitvoerbaar zou zijn. Hij zegt dat hij - binnen de kaders die de EU geeft - zoveel mogelijk ruimte biedt aan de sectoren.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  waarom wil lto toch altijd ook over niet leden beslissen, ze zijn niet voor niets niet lid

 • zon

  Ben het niet eens met wat ze willen.
  Komt er op neer dat met name LTO sectoren dadelijk gaan beslissen wat vele niet leden moeten doen.

  Voor het hoogstnoodzakelijke om de handel goed draaiende te houden(b.v op veterinair gebied,export) mag er een organisatie komenDit is in ieders belang)
  Voor alle extra's die daarbovenop komen zoals b.v promotie is geen plaats in zo'n soort organisatie.
  Omdat hierbij een kleine groep zijn eigen standpunten erdoor kan drukken waarbij velen er niet mee eens zullen zijn.


  .

 • aarthamstra1

  LTO te laf of onwillig om de furazolidon bestrijdingsmiddel besmetting in het veevoer (SOJA) te onderzoeken Men stopt met onderzoek bij de zwakste niet bij de waarschijnlijke bron soja , de multinationals moeten beschermd worden . Wel over de rug van de boer en zijn product en de consument eet vol vertrouwen zijn alternatieve (vlees) soja hamburger zo word de boer zijn product goede naam twee keer misbruikt.


Of registreer je om te kunnen reageren.