AlgemeenNieuws

Zes aanvragen voor producentenorganisaties

Den Haag – Zes organisaties hebben bij het ministerie van Economische Zaken om erkenning gevraagd. Zij willen in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor een Algemeen verbindend verklaring van voorschriften voor hun eigen sectoren.

Dat blijkt uit een brief van minister Henk Kamp aan de Tweede Kamer. De minister denkt dat de zes aanvragen tijdig kunnen worden verwerkt, zodat ze operatief kunnen zijn op 1 januari als productschappen ophouden te bestaan.

De minister zegt te verwachten dat in de tuinbouw en de akkerbouw sectoroverstijgende organisaties ontstaan die over meerdere producten gaan.  Hoewel de Europese regels vereisen dat producentenorganisaties betrekking hebben op één product of gewas, biedt de regeling wel ruimte om samenwerkingsvormen aan te gaan tussen verschillende producentenorganisaties, waardoor in feite een sectorbrede organisatie ontstaat.

De minister zegt heel voorzichtig om te zullen gaan om met aanvragen om voor een gehele sector heffingen in te voeren. Maar hij staat welwillend tegenover financiering van collectief onderzoek en innovatie.

In antwoord op vragen van het CDA zegt Kamp dat hij wil voorkomen dat de producentenorganisaties met algemeen verbindend verklaarde voorschriften het vrije ondernemerschap inperken. Als dergelijke maatregelen nodig zijn vanwege het publieke belang, dan moet dat niet via de producentenorganisaties worden geregeld, maar via de Tweede Kamer of het ministerie.

Kamp is het niet eens met LTO Nederland dat de regeling niet uitvoerbaar zou zijn. Hij zegt dat hij – binnen de kaders die de EU geeft – zoveel mogelijk ruimte biedt aan de sectoren.

Beheer
WP Admin