Home

Nieuws 2433 x bekeken laatste update:30 sep 2014

Windmolenplan Flevoland houdt geen stand

Lelystad – Het plan 'Windenergie in Flevoland' van de Federatie Windverenigingen Flevoland (FWF) zal niet worden overgenomen door de provincie, zo stelt de provincie Flevoland.

Het plan voldoet niet aan de gestelde eisen. De samenwerking tussen de federatie en overheidsinstanties wordt op een andere manier voortgezet, waarbij delen van het plan wel overeind zullen blijven.

Het grootste struikelblok is het grote aantal windmolens dat de windverenigingen willen opstellen. De windverenigingen willen 1.250 megawatt gaan produceren met circa driehonderd windmolens, meer dan door de provincie gewenst is, om zo zowel de huidige windmoleneigenaren als diegene bij wie de nieuwe geplaatst moeten worden financieel te compenseren. Hierdoor zouden er windmolens komen op plekken waar de provincie deze niet wil hebben. "Het wordt lastig om zoveel te produceren op plekken waar dit kan," laat een woordvoerder van de provincie Flevoland weten.

De windfederatie gaat nu opnieuw om tafel met zowel de provincie als de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde. Er zal geen nieuw plan worden opgesteld vanuit de windverenigingen, omdat de gezamenlijke overheden vaart willen maken om in 2020 de windparken draaiend te hebben. In plaats daarvan zullen delen van het plan door de instanties in overleg worden aangepast.

Hierbij zullen de in het plan vastgelegde vergoedingen niet direct in het geding komen volgens Wim Veldboom, bestuurslid van het FWF. "De nu vastgestelde vergoedingen kunnen we niet zomaar laten vervallen. Er zijn afspraken gemaakt en wij hebben dit besproken met onze leden." Veldboom laat weten dat er in het vervolgoverleg afgetast zal worden waar nog ruimte zit, bijvoorbeeld door de oude molens langer te laten draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.