Home

Nieuws 1352 x bekeken

Willem Alexander: topsector landbouw is reden tot optimisme

Den Haag – Koning Willem-Alexander ziet de topsector landbouw en voedsel als reden voor optimisme voor de Nederlandse economie. Dat zei hij tijdens de Troonrede in de Ridderzaal in Den Haag.

Koning Willem Alexander begon zijn Troonrede met de vliegramp met de MH17. "De ramp en de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten maken duidelijk hoe alles samenkomt. De Nederlandse economie hangt nauw samen met de wereld. Dat brengt veel goeds, maar brengt ook kwetsbaarheid. Conflicten die ver weg spelen roepen in ons land emoties en reacties op", aldus Willem Alexander.

Hij sprak over de economische gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven van de geopolitieke onrust, zoals de negatieve gevolgen voor bedrijfsleven van wederzijdse economische sancties van de Europese Unie en  Rusland. De agrarische sector werd hierbij niet specifiek genoemd. "Om daar tegenwicht aan te bieden, zijn een vaste koers en duidelijke keuzes nodig", sprak de koning.

Willem-Alexander zegt dat de economische uitgangspositie van Nederland sterk is in vergelijking met veel andere landen. "Met een blik op mondiaal toonaangevende topsectoren als landbouw en voedsel, logistiek, de creatieve industrie en water is er zeker reden tot optimisme. Tegelijkertijd is het economisch herstel in ons land broos en afhankelijk van economische ontwikkelingen in de rest van de wereld, vooral in belangrijke partnerlanden in de Europese Unie", sprak de koning.

De Nederlandse regering gaat komend jaar werken aan verdere structurele groei van de economie en de werkgelegenheid. Vanwege positieve cijfers over groei van de economie hoeft de regering een eerder voorgenomen lastenverzwaring voor burgers van €1 miljard niet door te voeren.

Om jong talent beter te benutten wordt de kwaliteit van het onderwijs verbeterd en wordt gewerkt aan een betere aansluiting van het beroepsonderwijs aan de arbeidsmarkt. Om de innovatiekracht te versterken komt er een toekomstfonds bestemd voor kredietverlening aan  innovaties van ondernemers. "De aanpak van onnodige regels die ondernemers en particulieren in de weg zitten, blijft een belangrijke doelstelling van het regeringsbeleid", spreekt Willem Alexander.

Het kabinet werkt ook aan herziening van het belastingstelsel. De wijzigingen zijn gericht op een vereenvoudigd systeem en het stimuleren van werkgelegenheid. Zo moet het voor kleine ondernemers aantrekkelijker worden om mensen in dienst te nemen.

De volledige troonrede is hier terug te lezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.