Home

Nieuws 2608 x bekeken 4 reacties

Weerstand groeit tegen openbare inschrijving pachtgrond

Doetinchem – Er is grote weerstand tegen de openbare inschrijving van pachtgrond door het Rijksvastgoedbedrijf. Donderdag 11 september wordt duidelijk wie allemaal de ruim 350 hectare cultuurgrond, verdeeld over elf kavels, in gebruik krijgt én voor welke pachtprijs.

Het Rijksvastgoedbedrijf, voorheen Domeinen, maakte in april dit jaar bekend diverse percelen cultuurgrond aan te bieden bij openbare inschrijving. Het gaat om gronden gelegen in de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De huidige gebruikers kregen per brief de mededeling dat hun pachtcontract werd beëindigd.  Ze zijn allerminst blij, want bij een openbare inschrijving krijgt diegene met het hoogste bod de grond in gebruik. Ook standsorganisaties LTO Nederland en de Bond van Landpachters (BLHB) zijn woedend.

Arnold Michielsen, portefeuillehouder pacht bij LTO: "Als LTO zijn wij tegen dit beleid. Het leidt niet tot een duurzaam bodemgebruik en is slecht voor de structuur van de landbouw. Daarnaast leidt het tot versnippering, waar we jaren bezig zijn geweest om via onder andere kavelruil percelen bij elkaar te brengen. Het zet een rem op gebiedsontwikkeling."

De mening van de BLHB sluit naadloos aan bij die van LTO. De pachtersvereniging zegt dat boeren de gronden pachten wetende dat ze het kwijt kunnen raken als de overheid het wil gebruiken voor bijvoorbeeld waterberging. Volgens de bond zegt het Rijk de pacht nu niet op met deze redenen, maar lijkt het geldelijk gewin de boventoon te voeren.

Wrang is ook dat bij enkele kavels het gaat om grond in omschakeling naar biologisch. Mocht straks een gangbare boer de grond in gebruik krijgen, dan heeft de biologische boer enkele jaren voor niets geïnvesteerd in de omschakeling.

Zie ook: overzichtskaart van de percelen.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Het geldelijk gewin LIJKT de boventoon te voeren? Het is een vaststaand feit dat het RVOB zich alleen nog maar bezighoudt met schrapen, schrapen en nog eens schrapen! Maar goed, boeren houden het zelf in stand natuurlijk,(zolang het nog duurt).

 • heide01

  Jammer dat langjarig verantwoord beheer van landbouwgrond lijkt te vervallen tot windhandel. Dat het rijk hier het voortouw in neemt.

 • maatje 1904

  zo kunnen wij elkaar eens lekker financieel uitkleden met de overheid als lachende derde.

 • mbm

  De overheid predikt duurzaamheid, maar hanteert tegelijk een systeem van pachtuitgifte die alles behalve duurzaam is. Laatst een bijeenkomst van 'rentmeesters' van deze overheid bijgewoond. De gekte op de grondmarkt leidt ertoe dat het er bij hen alleen nog maar om gaat om zoveel mogelijk geld uit de grond te schrapen. Blind en doof voor nadelige effecten, die we we zullen gaan merken over een aantal jaren.Maar wie gaat die merken: de boer,

Of registreer je om te kunnen reageren.