Home

Nieuws 1570 x bekeken 1 reactie

Voedselpakketten voor boeren

Rome - Meer dan twee miljoen boerengezinnen in Midden-Amerika hebben voedselhulp nodig. Dat zegt het Wereld Voedselprogramma (WFP). Midden-Amerika kampt met de ergste droogte in de afgelopen tien jaar. Vooral El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua zijn zwaar getroffen.

De eerste maanden van het jaar zijn gebruikelijk erg droog, maar het tekort aan regen wordt nu verstrekt door het natuurverschijnsel El Niño. Eens in de 3 tot 7 jaar passeert dit fenomeen dat zorgt voor extremere droogte in Amerika en extremere regenval in Australië.

De president van Guatemala heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat de oogst van mais, bonen en granen bijna volledig mislukt is als gevolg van gebrek aan water. In El Salvador en Nicaragua kwam daar voor wat betreft de teelt van koffie nog eens de schimmel koffieroest overheen, waardoor ook de laatste bladeren verlepten. Koffie is met name voor kleine boeren in deze landen het hoofdgewas. Zij zijn nu aangewezen op voedselhulp.

Het WFP is, samen met de FAO, momenteel bezig voedselpakketten samen te stellen voor een miljoen boerengezinnen. Hiervoor is ongeveer €80 miljoen nodig.

De mislukte oogst heeft niet alleen tot gevolg dat er nu geen voedsel is, maar ook dat er voor volgend jaar geen zaaizaad is.

Eén reactie

  • ed12345

    In een woord TRIEST

Of registreer je om te kunnen reageren.