Home

Nieuws 9 reacties

VVD: wat doet Dijksma aan de muizen?

Den Haag - De VVD-fractie in de Tweede Kamer vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma welke mogelijkheden melkveehouders hebben om muizen te bestrijden.

Kamerleden Helma Lodders en Rudmer Heerema hebben vragen aan de staatssecretaris gesteld, naar aanleiding van een oproep van LTO Nederland om de betrokken ondernemers een ontheffing te geven van het scheurverbod. Met name in het zuidwesten van Friesland hebben boeren te kampen met een muizenplaag, die vooral schade veroorzaakt aan grasland. Herinzaai is een van de opties om de schade te herstellen. Ook zetmeelaardappeltelers melden meer muizenvraat dan gebruikelijk.

Heerema en Lodders vinden dat ondernemers in staat moeten worden gesteld de schade te herstellen, die niet wordt vergoed door het Fauanafonds.

Laatste reacties

 • Zippie

  Het is toch godgeklaagd dat er tegenwoordig eerst een kamerdebat moet worden gehouden voor een paar muizen die schade veroorzaken.
  Je krijgt toch weemoed naar de tijd toen je bij het gemeentelager gratis een zak haver met een bestrijdingsmiddel erin kon gaan halen.
  Soms denk ik ................ och laat maar zitten!

 • trijnie

  De plaag was erg, heel erg, maar het wordt al minder. Het was gewoon een muizen jaar en extra erg door de zachte winter.

  Er is maar één goede remedie en dat is roofvogels en roofdieren en vossen niet bestrijden.

 • schoenmakers1

  alles is in nederland beschermd, alleen de boer niet

 • overheid

  Exact Trijnie,

  Er wordt inderdaad intensief gejaagd op vossen en roofvogels. Dan ook niet miepen als er een plaag met muizen o.i.d. ontstaat. En dan ook niet aankloppen bij de overheid.

 • vandenbrandcv1

  roofvogels worden niet bestreden, maar nu is op het platteland een muizenplaag en moet het bestreden worden. als het in de stad zou zijn dan was het allang geregeld.

 • pinkeltje

  Volkert van der Graaf had daar een goede oplossing voor. Emmers ingraven waar de muizen in vallen en ze dan uitzetten in een natuurgebied. Maar ja, wat wil je in een land waar ook Kamervragen worden gesteld wanneer er een mus wordt neergeschoten. In de natuur eten ze inderdaad elkaar op maar als je in dit land met 17 miljoen mensen wit wonen en op vrijwel iedere terrein alles dat technisch mogelijk is tot de norm en verplicht wilt stellen dan duurt het niet zo lang voor de muizen meer te eten hebben dan je zelf te eten hebt.

 • J@gertje

  @pinkeltje,
  Ik vang heel veel muizen in een oude zinken wasketel waar ik een handje vol kattenbrokken in doe.
  Alleen heet ik gelukkig geen Volkert en zet ik ze dus niet weer uit.

 • maartend

  vossen vangen niet zo veel hoor wat ze wel doen is hier in de buurt inmiddels alle kippen ganzen en eenden van de erven thuis uit gemoord en nu niet zeuren van ze pakken alleen wat ze nodig hebben dan kom je maar eens kijken als er weer een een hele plaats bezaaid ligt met alleen af gebeten koppen zelf het dieren parkje stopt er al mee want ze rukken gewoon het gaas kapot ik zeg uit moorden die vossen

 • dutch kiwi

  kijk op utube naar mice plaque,en email enqueries@csiro.au hier kun je vragen ,in t engels dan wel ,wat de AUSSIES er aan doen,

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.