Home

Nieuws

VS en Japan oneens over TPP

Tokio – De VS en Japan zijn nauwelijks dichter bij elkaar gekomen in onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan, aangeduid als Trans-Pacific Partnership of TPP. De net aangetreden Japanse minister van landbouw Koya Nishikawa wil dat de Japanse landbouw deels wordt vrijgesteld van afspraken, maar Japan lijkt wel bereid te zijn invoerrechten voor rundvlees ver te verlagen.

Op dit moment onderhandelen twaalf landen over TPP, waaronder naast Japan en de VS onder meer ook Vietnam, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Chili. De deelname van Japan werd vroeger in het proces als essentieel gezien: het land heeft de tweede grootste economie van Azië na China en de derde grootste economie wereldwijd. Japan is bovendien één van de grootste importeurs van voeding wereldwijd maar tegelijk een zeer gesloten landbouwmarkt.

Het importbeleid is met name de VS een doorn in het oog. De Amerikaanse hoofdonderhandelaar Michael Froman heeft eerder gesuggereerd dat wanneer Japan op dit terrein niet wil bewegen, het land moet worden uitgesloten van verdere deelname aan onderhandelingen.
Hoewel Japan nog wel vertegenwoordigd was bij de onderhandelingen die recent gehouden zijn in Hanoi, zijn Japan en de VS apart daarvan verwikkeld in bilaterale onderhandelingen over Japanse deelname aan TPP. Japan wil het recht houden markten voor rijst, tarwe, suiker, zuivel, rundvlees en varkensvlees enigszins af te schermen. Het land heeft weinig landbouwpotentieel en voelt zich qua voedselzekerheid kwetsbaar.
Japan kwam in april tot een vrijhandelsakkoord met Australië volgens welke invoerrechten voor rundvlees worden verlaagd van 38,5 procent tot minder dan 20 procent. Japan stelt nu voor de lagere invoerrechten voor rundvlees toe te passen voor alle TPP-deelnemers. De VS eist volledige opschorting van invoerrechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.