Home

Nieuws 586 x bekeken 1 reactie

Uitstel verdrag EU en Oekraïne

Brussel – De EU handhaaft de tijdelijk ingestelde voordelige importtarieven voor landbouwproducten uit Oekraïne, ondanks het uitstellen van de implementatie van een handelsverdrag.

Volgens Kiev heeft de verlaging van importtarieven ertoe geleid dat de export van landbouwproducten met 14 procent is toegenomen. Rusland zegt dat het verdrag haar economie ernstig kan schaden en handhaving van een voordelig handelsregime met Oekraïne onhoudbaar maakt.

Het Europees Parlement en de Oekraïense volksvertegenwoordiging ratificeren deze week naar verwachting een veelomvattend handelsakkoord. Om Rusland in onderhandelingen gunstig te stemmen gaan een aantal belangrijke handelsafspraken echter pas in vanaf op zijn vroegst december 2015.  De Oekraïense staatssecretaris voor buitenlandse zaken Danylo Lubkivskiy is uit protest opgestapt.

Oekraïne ziet in het handelsverdrag, DCFTA genoemd, vooral kansen meer landbouwproducten en staal te exporteren.

Volgens de Europese Commissie is de volledige implementatie van het verdrag uitgesteld vanwege Russische zorgen over de economische impact van het verdrag. Het besluit werd genomen na een overleg van de Oekraïense en Russische ministers van economische zaken. Eerder verklaarde Russische landbouwlobby dat de Russische markt overspoeld dreigt te worden met producten uit West-Europa.

De regering van Vladimir Poetin heeft eerder gezegd dat als het verdrag inderdaad ingaat per 1 november Rusland gedwongen is importtarieven en quota in te stellen voor producten uit Oekraïne. Het land valt net als enkele andere voormalige Sovjetrepublieken nu onder een speciaal voordelig importregime. Het uitstellen van de implementatie kan echter gevolgen hebben voor de parlementsverkiezingen op 26 oktober.

De burgeroorlog in Oekraïne ontstond in de nasleep van een coup d'état. De toenmalige president Viktor Janoekovitsj werd verjaagd nadat hij weigerde het handelsverdrag met de EU te ondertekenen. Volgens Janoekovitsj bood Rusland het land een betere deal aan. De partijen van de huidige president Petro Poroshenko en premier Arseniy Yatsenyuk voeren campagne met een uiterst anti-Russische lijn.

Eén reactie

  • farmerbn

    Jammer dat EU de veroorzaker is van deze rotzooi en dat de boeren hier het moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.