Home

Nieuws 1021 x bekeken

Uitrij-achterstand mest weggewerkt

Doetinchem – De extra twee weken om mest uit te mogen rijden zijn in Limburg goed benut.

Verscheidene Limburgse mestdistributeurs die eerder in de knoei kwamen met de deadline van 1 september vanwege de nattigheid in de regio, geven nu aan alsnog alles te hebben uitgereden.

Maandag 15 september was de laatste dag dat er nog mest uitgereden mocht worden. De LLTB ontving eind augustus negentig meldingen van boeren die hun akkers niet konden betreden en daardoor geen mest konden uitrijden. De afgelopen twee weken zijn er echter geen meldingen meer binnengekomen, zo vertelt beleidsmedewerker Harry Kager. "Zover ik heb begrepen hebben de boeren voor wie de aankondiging nog op tijd kwam volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid," aldus Kager. "Na de aankondiging dat de uitrijperiode verlengd werd, heeft zich bij de LLTB niemand meer gemeld die in de problemen kwam."

Bij Stassen Sittard Mestrecycling & Transport zijn ze tot gisteravond laat nog bezig geweest om de laatste mest uit te rijden. "Gelukkig kwam het goede weer bijna tegelijkertijd met de verlening van de uitrijperiode," aldus Roger Stassen. "Daardoor hebben we in anderhalve week tijd heel veel kunnen doen. Iedereen die nog mest uitgereden wilde hebben heeft dit gekregen." Ook bij mestdistributeur C. van Nieuwenhoven B.V. is de achterstand weggewerkt. "Vorige week hebben we het meeste al uitgereden," zo vertelt Peter van Nieuwenhoven. "Het ging goed, er waren zelfs nog een aantal boeren die achter de maïs aan nog mest wilden uitrijden, maar de maïs was helaas niet op tijd afgerijpt."

Eind augustus dienden LTO Nederland, melkveehoudersvakbond NMV en loonwerkersorganisatie Cumela Nederland een verzoek tot verlenging van de uitrijperiode van mest in, nadat bleek dat er in verscheidene regio's boeren in de problemen kwamen door de vele regenval. Op de valreep besloot staatssecretaris Dijksma 29 augustus om de periode met twee weken te verlengen, tot en met maandag 15 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.