Home

Nieuws

'TTIP versneld door boycot'

Londen – De Rusland-crisis zou ertoe kunnen leiden dat het handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten (TTIP) versneld wordt gesloten. Dat is de conclusie van een rapport van Agra Europe naar de gevolgen van het Russische importverbod.

De auteurs van het rapport verwachten dat Europese voedselexporteurs druk zullen uitoefenen op politici om de onderhandelingen te versnellen, zodat zij gemakkelijker producten naar Amerika kunnen afzetten nu Rusland als afzetmarkt wegvalt. Dit zou ook in de toekomst gevolgen hebben, omdat naar verwachting de handel tussen de Europese Unie en de VS flink zal uitbreiden. Een zekere afzetmarkt in de VS voor producten als zuivel en fruit zou een stuk aantrekkelijker zijn dan de grillige Russische markt.

De onderhandelingen over TTIP zijn nog gaande. Wel werd eerder al ter discussie gesteld of het handelsverdrag wel voordelig is voor de Europese agrarische sector. Vooral vleesveehouders zouden niet kunnen concurreren met Amerikaanse producten die dan op de markt zouden komen, door de strengere productie-eisen die in Europa gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.