AlgemeenNieuws

TTIP heeft negatief effect op agrosector EU

Brussel – Het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zal leiden tot een negatief effect voor de toegevoegde waarde van de Europese agrosector van 0,5 procent in 2025.

Voor de Verenigde Staten zal de toegevoegde waarde van de landbouw met 0,4 procent stijgen. Dat blijkt uit een studie naar de effecten van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement.

Het handelsakkoord zal vooral nadelig uitpakken voor Europese vleesveehouders. Ook de producenten van voedertarwe, korrelmais en pluimveevlees dreigen er op achteruit te gaan, vanwege toenemende concurrentie vanuit de VS. De daling van de toegevoegde waarde voor de agrosector zal in de Benelux met 0,8 procent iets hoger zijn dan het Europese gemiddelde. In Polen is de daling met 0,1 procent het laagst, omdat dit land de minste handel drijft met de VS.

Uit de studie blijkt dat het handelsakkoord kan leiden tot fors hogere landbouwhandel. De export van rood vlees kan met 404 procent stijgen, de suikerexport met 297 procent, die van kip met 289 procent en van zuivel met 240 procent. Hoewel het grote cijfers zijn, gaat het in absolute volumes nog altijd om een beperkte hoeveelheid. De landbouwhandel tussen de EU en de VS bedraagt 1,1 procent van het BBP van de EU en 1,6 procent van het BBP van de VS. Amerika is voor de Europese agrofood-sector verantwoordelijk voor 8 procent van de invoer en 13 procent van de uitvoer. De landbouwhandel tussen de VS en de EU is onder andere laag door de importtarieven voor Amerikaanse producten naar de EU. Ook spelen niet-tarifaire handelsbelemmeringen een rol.

De onderzoekers verwachten dat door TTIP de import van agrarische producten uit de VS sterker zal toenemen dan de export vanuit de EU. De meeste winst in de EU is te verwachten bij de zuivelsector, verwerkte voedingsproducten, wijn en sterke drank en suiker en biodiesel. Vleesvee, pluimveevlees en graanteelt (korrelmais en voertarwe) dreigen het meest achteruit te gaan, onder andere door de strengere productie-eisen in de EU als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen en gemodificeerde gewassen. Wanneer de normen gelijk worden gesteld in beide regio’s is het verschil minder negatief. De vrees is wel dat het niveau dan de strenge productie-eisen van de EU dan naar beneden bijgesteld moeten worden. Dit wil de EU vooralsnog niet.

De onderhandelingen over TTIP zijn in volle gang. De Europese Commissie verwacht dat een handelsakkoord zal leiden tot een meerwaarde van €200 miljard voor de economieën. De economie van de EU zou door het verdrag met €120 miljard kunnen groeien.

De verwachting dat het handelsakkoord ook een positief gevolg zal hebben voor handel met derde landen, is volgens de onderzoekers niet significant bewezen voor de agrosector.

Beheer
WP Admin