Home

Nieuws 1579 x bekeken 9 reacties

Stikstofhoogleraar bepleit totale omschakeling

Amsterdam - Stikstofhoogleraar Jan Willem Erisman vindt dat de landbouw over een heel andere boeg gegooid moet worden. In een interview met dagblad Trouw zegt Erisman dat de landbouw zich veel te veel heeft gefocust op het gebruik van stikstof, met grote gevolgen voor milieu en natuur.

Vooral het verlies aan biodiversiteit baart  de hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit zorg.  "De negatieve effecten van stikstof op het milieu en de biodiversiteit zijn enorm. Dat beseffen we pas sinds kort. De grote uitdaging wordt om voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking te verbouwen met zo min mogelijk stikstofbelasting", zegt Erisman, die in het dagelijks leven directeur is van het Louis Bolk Instituut.

In Trouw zegt Erisman  dat hij gelooft dat  het nodig is een volledig andere visie op de landbouw te formuleren. Nu zijn boeren  voor een groot deel afhankelijk van de leveranciers van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. "Die leveranciers verdienen aan het kunstmatig verlagen van de risico's die de ondernemer wil beheersen en de boer wordt volstrekt afhankelijk van hun producten."

Volgens Erisman zou de boer meer uit moeten gaan van de kracht van de natuur: "Met veel meer aandacht voor een gezond bodemleven wordt de stikstofopname van de plant efficiënter. Door af te zien van chemische middelen bouwen we een weerbaar systeem. Boeren met de natuur is kennisintensiever, maar ik ben ervan overtuigd dat een boer vijf jaar na zijn omschakeling zonder kunstmest op een vergelijkbaar rendement kan komen, zonder bijdrage aan de milieukosten."

Erisman vindt dat de Rabobank zou kunnen helpen bij het financieren van de omschakeling, bij voorbeeld door goedkope kredieten te verstrekken. "Ik kan me ook voorstellen dat FrieslandCampina voor melk die met de natuur is geproduceerd iets meer betaalt."

Laatste reacties

 • agratax2

  Het idee van deze geleerde is leuk, zijn aangedragen oplossingen van de financiring zijn al even briljant. Helaas de concurenten op de wereldmarkt zijn minder btiljant en denken niet aan onze extra milieu bewuste melk en melken eenvoudig door tegen de laagste kosten met of zonder stikstof bemesting. Ik vrees dan ook dat deze productie methode perfect is als we de grenzen voor buitenlandse goedkopere 'stikstof melk' kunnen sluiten en tevens onze buitenlandse afnemers kunnen overtuigen dat onze boter en kaas Stikstof vrij gezonder is en dus de hogere prijs waard is. Lukt dit allemaal niet, zijn we binnen korte rtijd verlost van de megastallen en strontlagunes en zijn onze zuivelexporteurs brodeloos net als onze stikstof loze melkboeren. Ik geloof niet dat Nederland hierop zit te wachten.

 • cornelis 22

  Typisch een lid van de Roos Vonk club. Niet rusten voordat iedereen vegetarier is

 • w v gemert

  Terug naar begin 1900 armoede en honger voor de gewone man en voedsel in overvloed voor de rijken. Weer een directeur die zijn subsidie moet veilig stellen met een waardeloze publicatie en geen waardering voor de huidige agrariër. Op een hoop vegen met die overige van subsidie levende organisaties en weg ermee.

 • ikkethuis

  Met dit soort uitingen probeert men de burgers een bepaald soort idee over de landbouw te geven, wat helemaal verkeerd is, omdat dit in de praktijk onmogelijk uitvoerbaar is. Het kwade is dat het imago van de landbouw voor de zoveelste keer weer beschadigd wordt, en de agrarier er op aan gekeken word de vervuiler te zijn.

 • info36

  Bij hem hetzelfde doen als wat hij met de plant wil : geen voedsel geven.

 • GlySol

  Zeggen dat boeren met natuur kennisintensiever is (eens!) en tegelijkertijd mopperen op afhankelijk van boer. Kennis = afhankelijkheid!

 • gjcamps

  Allemaal theoretisch, eerst schrijft hij alles zonder kunstmest. Volgens mij in NL nog niet zo'n probleem, er is genoeg dierlijke mest. Financieel zou een boer na 5 jaar hetzelfde rendement moeten halen. Maar waarom moet de Rabobank dan goedkope leningen verstrekken, waarschijnlijk zal het toch niet zo mooi zijn als hij voorsteld. Als dan de melkprijs bij Friesland-Campina ook nog hoger moet zijn dan weet je wel waarvoor je het doet. De 5% marktniche van consumenten die voor bioproducten wat extra's over heeft. Met de huidige (beperkte) bemestingsnormen is het al een hele kunst om samen met de natuur, het bodemleven, rassenkeuze etc. de in NL gewende top hectare opbrengsten te blijven halen.

 • farmerbn

  Geeft ook meteen aan dat je conclusies die van het louis bolk instituut komen ook met een korrel zout moet nemen. Zoals dat laatste klaver-verhaal want grasklaver geeft meer uitspoeling van stikstof dan gewoon grasland. Jammer dat dagblad trouw zo'n pipo een platform geeft.

 • 200113528

  die gasten van het loius bolk kun je beter tot aan de knieen in de kunstmest zetten dat weet je zeker dat het afgelopen is. Ben het er mee eens dat er meer kracht in de natuur zit als wij boeren vaak denken, maar voedingstoffen voor de planten zijn zeer zeker nodig. Je ziet het al aan vegetariers die kunnen niet eens normaal denken vaak en daar zal deze broeder er ook wel 1 van zijn

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.