Home

Nieuws

Stemmen voor verkiezing Gouden Windei 2014

Amsterdam – Voedselorganisatie Foodwatch heeft de genomineerden bekend gemaakt voor haar verkiezing Gouden Windei 2014. Genomineerd zijn Boerengroentesoep van Knorr, Ambachtelijke rundervink van Albert Heijn, Belvita Breakfast Meergranen van Liga en Rosita's Surinaamse Roti's en Capri-Sun Multivitamin.

Consumenten kunnen tot 30 september hun stem uitbrengen via de website van Foodwatch (www.foodwatch.nl/goudenwindei).
De zelfbenoemde voedselwaakhond Foodwatch stelt sinds 2010 misleiding van consumenten door producenten van levensmiddelen aan de kaak. De organisatie ontvangt dagelijks klachten van consumenten die zich misleid voelen in de supermarkt bijvoorbeeld door etiketten van producten die wat anders beloven dan dat het product waar kan maken. De genomineerde producten hebben het wat Foodwatch betreft 'echt te bont gemaakt'.
De Knorr-soep claimt geen smaakversterkers te gebruiken, maar volgens Foodwatch zitten die er in de praktijk wel in. De rundervink van AH noemt de organisatie een 'belediging voor slagers' vanwege inspuiting met water, het gebruik van vijf soorten suiker en zeven E-nummers. Van het meergranen product en de multivitaminedrank wordt vooral het hoge suikergehalte gehekeld. Tenslotte hebben de Roti's een heel andere structuur en 'bite' dan originele echte roti's en hebben ze niets met Suriname te maken.
Op 1 oktober wordt de uitslag bekend gemaakt en de prijs uitgereikt op het hoofdkantoor van de 'winnaar'.
Foodwatch is in 2002 gestart in Duitsland door voormalig Greenpeace –directeur Thilo Bode. Met financiële steun vanuit Duitsland is in 2010 de Nederlandse tak gestart en worden ook Nederlandse donateurs geworven. Dit jaar opende Foodwatch ook in Frankrijk haar deuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.