Home

Nieuws 2284 x bekeken

Rutte belooft lucht voor agrarisch onderwijs

Den Haag - Het kabinet vindt dat het agrarisch onderwijs over dezelfde kam geschoren moet worden als het ander onderwijs. Dat betekent dat de financiering van agrarische hogescholen, agrarische onderwijscentra en Wageningen Universiteit in de begroting van volgend jaar niet achter loopt bij andere onderwijsinstellingen, die vallen onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het ministerie van Economische Zaken had in de begroting een oude afspraak gehandhaafd, waardoor de bekostiging van het in aantal studenten sterk toenemend groen onderwijs financieel slachtoffer dreigde te worden van het eigen succes.

Premier Rutte werd tijdens de algemene beschouwingen donderdag uitgedaagd door fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie om terug te komen op de financiële beperkingen van het groen onderwijs. Rutte gaf aan dat hij het van belang vindt dat het groen onderwijs onder het ministerie van Economische Zaken valt.  Volgens Rutte is het van belang dat het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid op dat punt dicht bij elkaar zitten.

Hoe financiële dekking wordt gevonden voor de oplossing van dit probleem, zal het kabinet later aangeven.

Naar aanleiding van de begroting van economische zaken had een groot aantal organisaties en politieke partijen zorg geuit over de bekostiging van het agrarisch onderwijs.

Tijdens de algemene beschouwingen heeft minister-president Mark Rutte (Algemene Zaken) in de Tweede Kamer aangegeven dat Nederland met haar kennis een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van problemen op het gebied van voedselvoorziening. Hij zegt dat handelsmissies moeten helpen die kennis uit  te dragen. Volgens Rutte kan het Nederlandse bedrijfsleven helpen de uitdagingen op gebied van waterveiligheid, watervoorziening, voedsel en klimaat het hoofd te bieden.  "Daarmee kunnen we geld verdienen, en dat levert banen op in Nederland. daar is niets mis mee."

Rutte gaf ook aan dat hij vindt dat de landbouw een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van de energie-efficiëntie. "Ik heb niet de indruk dat het bedrijfsleven op dat punt achterover leunt."

Of registreer je om te kunnen reageren.